Det är inte bara prognoser som kan slå fel ibland, även när väderprognoser ska presenteras på olika sätt kan fel uppstå. Många gånger kan det bli ganska roliga formuleringar när väder ska presenteras såväl i radio, tv som i tidningar. Tabbar och misstag kan i efterhand uppfattas som roliga men precis vid tillfället kan det vara rätt pinsamt.
I början av min karriär som meteorolog skrev vi en mängd texter till ett stort antal tidningar. Det var då upplagt för att skriva lite konstigheter. Formuleringar som klart till halvklart kunde istället bli, "klart till halvkallt".
Andra felskrivningar kunde gälla vinden, uttrycket måttlig vind omkring väst blev istället "sydlig vind omkring väst". En av de roligaste felskrivningarna hände för några års sedan. Då gick SMHI ut med en varning för gräsänder, ja ni läste rätt. Det hade då blivit en felskrivning av uttrycket, varning för gräsbränder. Felskrivningen gick inte ut till allmänheten vad jag kommer ihåg men vi inom huset hade roligt av händelsen den dagen. Kunskaper inom geografi är ett måste som meteorolog och ibland kan olika väderstreck ge upphov till lite fundering. Exempelvis, under 1:a maj får västra Västergötland mest mulet väder, visst låter det konstigt men med tiden lär man sig att uttrycka sig på ett begripligt sätt.