Vi har ju fått riktigt varmt över landet de senaste dagarna. För torsdagen ser det ut att bli varmast i norra Norrland med omkring 30 grader på många håll.
Det är ovanligt varmt för att vara så tidigt i juni. När någon undrade om detta kunde kopplas till den globala uppvärmningen kände jag att det här behöver kanske förklaras.
Atmosfären försöker hela tiden jämna ut skillnader i temperatur. Kall luft från polerna flyter iväg mot ekvatorn och den varma luften kring ekvatorn rör sig mot polerna.
Lågtryck och högtryck, som är stora virvlar ser till att luftmassorna transporteras på olika vingliga vägar mot sitt mål. Den varma luften över oss nu kommer ursprungligen från områdena kring Sahara och har förts upp över Centraleuropa till Skandinavien. Samtidigt har kall luft strömmat söderut väster om Grönland, rundat ett lågtryck söder om Island och kommit in mot Brittiska öarna. Konfrontationen med den varma luften har skapat en hel del regn i Västeuropa den senaste tiden och det har också varit förhållandevis svalt där.
Så samtidigt som det är ovanligt varmt och torrt i ett område gäller det motsatta i ett annat, det ligger inom meteorologins normala beteende. När medelvärdet av alla dessa regionala avvikelser ändras, då är det den globala förändringen.