Många meteorologer, inklusive mig själv, pratar ibland ett språk med konstiga uttryck som kan vara svåra att förstå. Ord som tråg, lågtrycksrännor och ryggar är rätt vanliga uttryck inom meteorologin. Oftast stannar uttrycken inom "huset" men ibland kommer orden ut till våra kunder. Väldigt kort förenklat kan tråg och lågtrycksrännor kopplas till rätt ostadigt väder.
Däremot ryggar, eller som vi uttrycker det, högtrycksryggar, ger istället mest torrt väder. Är det vår eller sommar ger en högtrycksrygg många gånger soligt väder. Däremot under hösten och vintern kan högtryck innebära grått och trist väder. Nu under våren börjar en mängd frågor att hopa sig.
En vanlig fråga, så här när säsongens första "riktiga högtryck" har anlänt är, när hade vi högtryck senast? Det är en ganska svår fråga, för då måste en annan fråga ställas, var går gränsen för högtryck respektive lågtryck räknat i hPa? Det går inte att sätta någon gräns av den typ som efterfrågas. Vad som är lågt respektive högt lufttryck i ett område beror på lufttrycket i omgivningarna. I ett centrum av ett lågtryck är lufttrycket lägre än i omgivningarna, i ett högtryck är det tvärt om. Ett högtryck kan alltså ha ett relativt lågt tryck bara omgivningen har ett lägre sådant.