Vi meteorologer pratar dagligen om vädret så för oss är väderspråkets innebörd självklar. Frågan är nu om det är så för gemene man? Uttrycken för molnmängd baseras på hur många åttondelar av himlen som är täckt av moln.
Vid klart eller molnfritt så är det noll och vid mulet är molntäcket helt kompakt. Dessa två är lätta att verifiera medan mellantinget kan uppfattas väldigt olika. Molnigt eller mycket moln är det vid 4-7 åttondelar, luckor i molntäcket bör alltså förekomma. Växlande molnighet är ett annat troligen välkänt uttryck som sträcker sig från 1-7. Detta används ofta på sommarhalvåret då marken värms upp av solen och stackmoln bildas. Kombineras ibland med mest uppehåll eller regnskurar beroende hur stor chans för nederbörd det är inom aktuellt område.
Personligen brukar jag undvika halvklart som jag tror kan uppfattas ganska oklart. Enligt definition ska det vara 3-5 åttondelar. Klart till halvklart blir då 0-5 och halvklart till mulet 3-8. Det ska sägas att molnigheten är svår för modellen att framställa.
Speciellt i situationer med dimma eller låga moln, om det blir några och när de i så fall upplöses. Så nästa gång ni lyssnar på oss på radio eller läser våra prognoser i tidningar som hoppas jag att väderspråket nu är solklart...