Om man ska ta sig från ett ställe på jorden till ett annat, så är inte en rak linje på kartan den kortaste vägen. Detta ser man om man på en jordglob drar ett snöre mellan punkterna och sedan ritar in snörets placering på en vanlig karta, man får då en stor båge.
Även om man nu hittat den i verkligheten kortaste vägen, så behöver inte detta vara den snabbaste, det beror på att det kan finnas hinder i vägen. För t.ex. ett flygplan eller en båt finns det nästan alltid hinder på vägen i form av blåst, vågor, nederbörd och alla möjliga väder och oväder. Vädret behöver inte heller vara ett hinder, utan kan även tjäna som hjälp för att komma fram fortare.
En sjökapten kan t.ex. utnyttja strömmar i vattnet, eller segla runt ett område med grövre sjö för att spara tid och bränsle. En flygkapten kan på samma sätt utnyttja eller undvika de starka vindarna på högre höjder.
För att kaptenerna på fartygen ska kunna hitta de snabbaste rutterna så kan de ta hjälp av en meteorolog, som då kan ge råd och tips var det bästa och det värsta vädret finns, och på så sätt hitta den snabbaste och kanske framför allt den säkraste vägen för fartyget att nå sitt mål.