Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett oväder gör ingen klimatförändring

Extrema väderhändelser som värmeböljor eller intensiva regn leder ofta till funderingar om huruvida klimatet är på väg att förändras.

SMHI:S VÄDERKRÖNIKA2009-03-01 16:15

Men ingen enskild vädersituation, om än extrem, duger som underlag för slutsatsen att klimatet har förändrats. Detta beror på att begreppen väder och klimat inte är två synonyma begrepp och alltså inte borde blandas ihop. Vädret växlar ofta dramatiskt från dag till dag och från år till år. Klimatet varierar i stället över betydligt längre tidsperioder. Mycket kort kan man säga att klimatet innefattar allt karaktäristiskt väder. Stockholms klimat kännetecknas t.ex. av att dygnets medeltemperatur är tre minusgrader i januari. Men det karaktäriseras också av att något enstaka januaridygn på hundra år är kallare än -25 grader. Inom ramen för ett oförändrat klimat ryms alltså de mest extrema väderhändelser. Därför måste vi samla väderdata under åtskilliga år, kanske flera decennier, för att få en så god uppfattning om genomsnittsvädret och vädervariationerna att vi kan avgöra om de börjat avvika från vad som förekommit tidigare. Under 1900-talet har medeltemperaturen på jorden börjat avvika allt tydligare från tidigare seklers tämligen stabila nivå. Då trenden ser ut att hålla i sig kan vi förvänta oss allt fler extrema väderhändelser i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om