Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Åska i december

SMHI:S VÄDERKRÖNIKA2008-12-03 14:52

På onsdagsmorgonen åskade det på flera håll runt Skåne. En urladdning kom vid Lomma strax norr om Malmö vid 7-tiden. Vi hade också registreringar av åska ute över Öresund, vid Bornholm och på Hanöbukten. Vinteråska är inte helt ovanligt även om det inte förekommer åskväder lika ofta som på sommaren. Moln bildas på samma sätt vintertid som sommartid.

Det som gör att åska är ovanligare under vintern är de lägre temperaturerna i luften. Låga temperaturer hämmar nämligen bildningen av åskmoln. De bymoln som senare blir åskmoln kan bara uppstå där det är gott om fuktighet i luften.

Ju varmare luften är desto mer fukt kan den innehålla. I den torra och kalla luften finns inte lika mycket energi att hämta. Vinteråska förekommer därför ofta ute över öppet vatten eftersom havet är relativt varmt jämfört med den kalla luften i atmosfären. Så här års i Sverige är det vanligast med åska i den södra delen av landet, och då i kusttrakterna samt ett par mil in över land.

I allmänhet brukar det vara vid västkusten och då gärna i Halland där terrängen stiger brantast mot sydsvenska höglandet. När luften tvingas över hindret förstärker det den vertikala rörelsen som redan finns i skurmolnet, vilket ökar nederbörden och det gynnar även uppkomsten av åska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om