Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Husmorsgraffiti på frimärke

Konstnären Anneli Lindberg och kvinnonätverket Hemma har fått ett erkännande i form av ett eget husmorsgraffitifrimärke.

Anneli Lindberg (i mitten) och nätverket Hemma satte upp det stora hjärtat bakom Kristinaskolan vid Södertull i februari 2018.

Anneli Lindberg (i mitten) och nätverket Hemma satte upp det stora hjärtat bakom Kristinaskolan vid Södertull i februari 2018.

Foto: Susanna Beskow Norgren

SLÖJDKRAFT2019-01-29 15:00

– Det är lite coolt, säger Anneli Lindberg, glad över att hennes och gruppens arbete i Norrköping uppmärksammas på det här sättet.

Frimärket ingår i kollektionen Slöjdkraft som släpptes den 10 januari.

– Rörelsen med slöjd och slöjdkraft är stor och växer, säger Anneli Lindberg.

Postnord ville lyfta det nya sättet att använda hantverk, från broderi med aktuella budskap till husmorsgraffiti, och kontaktade journalisten och författaren Frida Arnqvist Engström som driver bloggen Kurbits, om samtida och framtida slöjd och hantverk, för att få tips om olika utövare i landet.

Frida Arnqvist Engström säger att Anneli Lindberg och kvinnonätverket Hemma var ett självklart val.

– Det är jättespännande, säger hon om kvinnogruppen i Norrköping som tar plats i det offentliga rummet.

Hon noterar att gensvaret från Norrköpingsborna tycks vara positivt, att till exempel det stora hjärtat vid Södertull suttit kvar i ett år.

Kvinnonätverket Hemma är ett integrationsprojekt. Anneli Lindberg är idé- och initiativtagare samt ledare. Hösten 2016 startade projektet.

Gruppen består av kvinnor från olika länder och har textilen som sitt gemensamma språk.

Husmorsgraffitin som de skapar tillsammans är gatukonst, som har sitt ursprung i "våra förmödrars virkade dukar", som har sorterats bort och hittas i secondhand-butiker eller byrålådor. Kvinnokraften lyfts upp samtidigt som tanken är att den ska sprida glädje i det som gruppen kallar "vårt gemensamma vardagsrum".

På onsdag den 6 februari kommer Frida Arnqvist Engström, som skriver i tidskriften Hemslöjd och ligger bakom boken Gerillaslöjd, till Konstmuseet i Norrköping, för att prata om den svenska och internationella aktivistiska rörelsen som använder hantverket som ett sätt att ta plats och uttrycka åsikter.

Hon kommer också att prata med Anneli Lindberg och några av de andra kvinnorna i nätverket Hemma. Det blir ett samtal om gruppens arbete i Norrköping och om uppkomsten av frimärket. På Konstmuseet visas originalbilden tillsammans med frimärket.

När Anneli Lindberg fick uppdraget att göra frimärket var tanken först att det stora hjärtat vid Södertull skulle vara motivet, men det var svårt att få in på frimärket. Nu blev det en annan komposition, men fortfarande finns ett rött hjärta med.

Kvinnorna i gruppen är jätteglada för frimärket, säger Anneli Lindberg, som ser det som att "vi har gjort ett frimärke".

Fakta

Den 10 januari släppte Postnord nya frimärken med temat Slöjdkraft.

"Idag tar slöjden plats i det offentliga och har blivit ett sätt att kommunicera, och har därför en given plats på frimärken", var motiveringen.

Anneli Lindberg med kvinnonätverket Hemma i Norrköping fick uppdraget att göra ett av dem, med motivet husmorsgraffiti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om