Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här är skol- maten billig

Söderköpings kommun har enligt en undersökning näst lägst kostnad för skolmaten i hela Sverige: 4 200 kronor per elev och år.

Skolmaten i Söderköping är näst billigast i hela landet enligt statistik från Skolverket.

Skolmaten i Söderköping är näst billigast i hela landet enligt statistik från Skolverket.

Foto: Tord Olsson

Skolmat2018-10-07 07:00

Nyhetsbyrån Siren har tagit fram statistik från Skolverket om hur mycket skolmåltiderna kostar i Sveriges kommuner och denna visar att Söderköping har näst lägst kostnader för skolmaten i hela landet: 4 200 kronor per elev och år (rikssnittet är 6 300 kronor) för 2017.

Frågan är dock vad denna siffra egentligen speglar och huruvida det är bra eller dåligt med en låg respektive hög siffra.

– En hög kostnad är inte lika med hög kvalitet. Det kan vara det, men det kan också vara precis tvärtom, säger Anna-Karin Quetel, projektledare på Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt henne utgör livsmedelsinköp uppåt en tredjedel av den totala måltidskostnaden. Dyrare råvaror och mer ekologiskt kan visserligen ge en högre kostnad, men å andra sidan kan kök med kockar som lagar mat från grunden ofta sänka livsmedelskostnaden, dessutom kostar matsvinn också pengar. Skillnaden mellan kommunerna i statistiken är också väldigt stor: från Tierps kommun där skolmaten kostar 11 500 kronor per elev och år ner till Laxå där motsvarande siffra är 4000 kronor.

– Det ser väldigt olika ut bland kommunerna om man har lagt ut måltiderna på entreprenad, eller har mottagningskök och levererar eller har tillagning på plats, kommenterar Anna-Karin Quetel till Siren.

I Söderköpings kommun har man sex egna tillagningskök som drivs i kommunal regi samt fem mottagningskök.

– Vi lagar 3 200 portioner mat om dagen i egen regi som går till förskolor, skolor och till äldreomsorgen, berättar Åsa Bergendahl, kostchef på Söderköpings kommun som betonar att statistiken i denna sorts undersökningar är svårtolkad.

– Det beror ju på hur man jämför mellan kommunerna och det skiljer sig väldigt mycket, det kan handla om höga transportkostnader och annat men intressantast är ju att jämföra kostnaderna för råvarorna och där vet vi sedan tidigare att vi ungefär ligger på snittet.

Söderköpings kommun arbetar efter en politiskt framtagen kostplan.

– Bland annat skulle vi ha åtminstone 30 procent ekologiskt till december 2017 och det målet har vi klarat. Sedan har vi som mål att försöka använda oss av lokalt producerade livsmedel i så hög utsträckning som möjligt och där har vi också gjort framsteg, säger Åsa Bergendahl som tycker att det fungerar bra i Söderköpings kommun.

– Jag är stolt över den här verksamheten och medarbetarna.

Om statistiken

I statistiken över kostnader för måltider ingår kostnader för skolmåltids- och kaféverksamhet, det vill säga kostnader för personal, livsmedel, transporter, administrativa kostnader till exempel för kostkonsulent och intäkter från till exempel försäljning till fristående skolor.

I statistiken ingår inte lokalkostnader.

För kommuner är kostnaden för skolmåltidsverksamheten nettoräknad så att intäkter för till exempel försäljning har dragits från kostnaderna.

Statistiken kommer från Skolverket.

Källa: Siren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om