Nyhetsbyrån Siren har tagit fram statistik från Skolverket om hur mycket skolmåltiderna kostar i Sveriges kommuner och denna visar att Söderköping har näst lägst kostnader för skolmaten i hela landet: 4 200 kronor per elev och år (rikssnittet är 6 300 kronor) för 2017.
Frågan är dock vad denna siffra egentligen speglar och huruvida det är bra eller dåligt med en låg respektive hög siffra.
– En hög kostnad är inte lika med hög kvalitet. Det kan vara det, men det kan också vara precis tvärtom, säger Anna-Karin Quetel, projektledare på Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg till Nyhetsbyrån Siren.
Enligt henne utgör livsmedelsinköp uppåt en tredjedel av den totala måltidskostnaden. Dyrare råvaror och mer ekologiskt kan visserligen ge en högre kostnad, men å andra sidan kan kök med kockar som lagar mat från grunden ofta sänka livsmedelskostnaden, dessutom kostar matsvinn också pengar. Skillnaden mellan kommunerna i statistiken är också väldigt stor: från Tierps kommun där skolmaten kostar 11 500 kronor per elev och år ner till Laxå där motsvarande siffra är 4000 kronor.
– Det ser väldigt olika ut bland kommunerna om man har lagt ut måltiderna på entreprenad, eller har mottagningskök och levererar eller har tillagning på plats, kommenterar Anna-Karin Quetel till Siren.
I Söderköpings kommun har man sex egna tillagningskök som drivs i kommunal regi samt fem mottagningskök.
– Vi lagar 3 200 portioner mat om dagen i egen regi som går till förskolor, skolor och till äldreomsorgen, berättar Åsa Bergendahl, kostchef på Söderköpings kommun som betonar att statistiken i denna sorts undersökningar är svårtolkad.
– Det beror ju på hur man jämför mellan kommunerna och det skiljer sig väldigt mycket, det kan handla om höga transportkostnader och annat men intressantast är ju att jämföra kostnaderna för råvarorna och där vet vi sedan tidigare att vi ungefär ligger på snittet.
Söderköpings kommun arbetar efter en politiskt framtagen kostplan.
– Bland annat skulle vi ha åtminstone 30 procent ekologiskt till december 2017 och det målet har vi klarat. Sedan har vi som mål att försöka använda oss av lokalt producerade livsmedel i så hög utsträckning som möjligt och där har vi också gjort framsteg, säger Åsa Bergendahl som tycker att det fungerar bra i Söderköpings kommun.
– Jag är stolt över den här verksamheten och medarbetarna.