Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Riktad tillsyn på Kunskapsljuset

Skolinspektionen gör ett omtag i granskningen av den muslimska friskolan Kunskapsljuset – och riktar tillsynen mot ett specifikt område.

Skolinspektionen fortsätter att ha tillsyn på Kunskapsljuset.

Skolinspektionen fortsätter att ha tillsyn på Kunskapsljuset.

Foto: Anmälan

SKOLINSPEKTIONEN2018-12-13 07:00

Som Folkbladet berättat tidigare har Skolinspektionen haft Kunskapsljuset under lupp under ett antal år. Efter hot om viten har skolan åtgärdat de flesta av bristerna Skolinspektionen pekat på, nu kvarstår skolans uppgift att ta hänsyn till varje elevs individuella behov, erfarenheter och förutsättningar i planeringen och undervisningen. Som mest har vitet varit uppe på 1,2 miljoner kronor – nu är det nere i 350 000 kronor. I vår kommer myndigheten att besöka skolan igen för att se om även den sista bristen åtgärdats.

Skolinspektionen kan välja att arbeta genom regelbundna eller riktade tillsyner. Som det varit hittills har tillsynen på Kunskapsljuset varit regelbunden. Nu väljer man att ändra detta, och i stället skapa en riktad tillsyn. Helena Boëthius, enhetschef på Skolinspektionen, förklarar:

– Det gör att vi göra ett omtag i den intervjun. Vi kommer att följa upp bristen som fanns kvar, men vi får även möjlighet att utreda andra områden som vi fått signaler på när det gäller den generella situationen på skolan.

En sådan signal är de anmälningar som lämnades in mot skolan tidigare i höstas. Folkbladet kunde då beskriva hur anmälarna, personal och tidigare personal på skolan, menade att situationen var på skolan: Elever som tvingas be, som hotas med haram och Allah och som lämnas ­ensamma när lärare ber. Eftersom Skolinspektionen bara tar emot anmälningar som handlar om en enskild elev, avslutades detta ärende, för att tas med i en framtida helhetsbedömning. Alla dessa anklagelser tillbakavisades dock av skolans ledning och en lärare som Folkbladet pratade med då:

– Det låter som att vi alla går runt med sjal och att vi slaktar får. Ser jag ut som en som ber fem gånger om dagen?, undrar svenskaläraren Siv Billström.

Exakt vad Skolinspektionen ska rikta in sig på för område när det gäller Kunskapsljuset, är ännu inte bestämt.

– Det kan handla om studiero, extra anpassningar eller värdegrundsarbete. Hur vi kommer rikta tillsynen är inte klart än, utan vi kommer att göra en analys av de signaler som kommer in, säger Helena Boëthius.

Vid nyår träder även en ny lag i kraft, ägar- och ledningsprövningslagen. Den gör det möjligt för Skolinspektionen att titta på ägarens lämplighet att starta och bedriva en skola.

– Tidigare har man tittat på saker som ekonomiska förutsättningar. Nu utökas kraven som ställs för att äga en skola, som att ägarna ska vara lämpliga och kunniga. Man kommer även ta ut utdrag ur belastningsregistret, säger Helena Boëthius.

Görs detta för att man funnit olämpliga ägare?

– Lagarna speglar samhället. Så att de tillkommit beror på att vi inte haft möjlighet att i tillräcklig grad kunnat utreda om de är lämpliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!