Folkbladet träffar rektor Halle Sandberg och Joanna Hanna och Linus Larsson, som är ordförande respektive vice ordförande i skolans elevråd. De märker alla tre av en positiv förändring på skolan den senaste tiden: det är tryggare, brandlarmet har slutat tjuta, skolresultaten ökar och det rör sig inte en massa obehöriga på skolan längre.
– Du har verkligen lyckats skapa trygghet på skolan. Tänker man brandlarmsmässigt så är det ju verkligen en förändring. Förut tjöt det ofta, nu var det länge sedan, säger Linus med adress rektor Sandberg.
Det är nu ett år sedan Halle Sandberg tog över rodret på skolan. Det han hade att jobba med då var att endast 34 procent av skolans niondeklassare var behöriga till gymnasiet.
Var tredje, med andra ord.
Uppdraget var glasklart: öka studieresultaten.
– Det är det jag vaknar med varje morgon, säger han och utvecklar hur han gjorde där i januari 2016:
– Jag samlade lärarna och stämde av var vi var i elevgruppen just nu, och vart vi ville. Sedan skapade jag årskursvisa arbetslag, utvecklade ämneslagen och hela organisationen av elevhälsoteamet.
För de integrationspengar skolan fick köpte han in smartboards till klassrummen, anställde en elevcoach, satte upp övervakningskameror och såg till att anställa två fasta vikarier.
– De är här varje dag. Och har de inget läraruppdrag, går de in som resurser i klassrummen. Det är bättre, än att få en vikarie på måndagen och en annan på fredagen, säger han.
Resultatet? I höstas hade andelen behöriga till gymnasiet fördubblats till 69 procent.
En annan sak rektorn tror bidrar mycket är införandet av "sexveckorssystemet". Här vet eleverna exakt vilka mål som ska uppnås och hur det kommer att examineras under perioden. Ett sätt att hålla koll, att stämma av under terminens gång, så att det går att fånga upp de som halkar efter direkt.
Det låter precis som tf utbildningsdirektören Sofie Lindén och kommundirektör Martin Andreae säger att de vill jobba?
– Ja! På det här sättet har vi jättebra koll på eleverna, säger Halle Sandberg.
Läs mer:Så vill kommunledningen få upp behörigheten.
Inte alla är nöjda. Vissa elever gnisslar, visar det sig.
– Man tycker att det går lite för fort, att de fyra först veckorna är det lugnt och sedan ska allt hända på de två sista. Men jag tycker att det är bra, man lär sig ta ansvar och planera sina studier. Precis som det är på gymnasiet, säger Joanna Hanna.
På sportlovet får de elever som riskerar att inte få godkänt en enskild plan med uppgifter att öva på. Målet från utbildningskontoret är att halvera siffran icke behöriga till vårterminens slut.
– Jag är alltid försiktig. Men vi ska göra vårt bästa! säger Halle Sandberg, som just fått en rektorskollega i Sara Valgren:
– Jag har sprungit rätt mycket och ska vi behålla den här nivån, och öka, behöver vi vara två rektorer, säger han.