Det är i höst som regeringen, tillsammans med de borgerliga partierna, beslutat att införa betygstestet. Här är tanken att 100 skolor ska ge elever i årskurs fyra betyg under en fyraårsperiod. Att delta ska vara frivilligt och så här sade utbildningsminister Gustaf Fridolin (MP) till Ekot i maj förra året:
– Att ett begränsat antal skolor på eget intresse och frivilligt i ett forskningsprojekt får prova och se vilka effekterna blir. Det kan jag tycka blir intressant att följa.
När Ekot nu gjort en rundringning, visar det sig dock att det där frivilliga intresset att delta är ganska svalt. Bland Sveriges 20 största kommuner är det bara 2 som anmält att de vil vara med: Borås och så Norrköping.
– När beslutet togs så skrev vi fram i kommunstyrelsen att om någon skola i Norrköping vill prova så får man det. Tar man en kompromiss nationellt så tycker jag att vi ska vara delaktiga, säger Olle Johansson (S), kommunalråd med skolan på sitt bord.
För att en skola ska kunna vara med måste lärare, lärarfack och föräldrar vara med på tåget. Än så långe har det resulterat i noll intresse bland de kommunala skolorna.
– Jag vet inte hur det ser ut på friskolorna, men inga kommunala skolor har anmält sig, säger Olle Johansson.
Men har det gått ut tydligt till skolorna att chansen ens finns?
– Våra rektorer är upplysta och är uppdaterade på vad som händer. Men det här är ett stort arbete och jag tror inte att det finns något intresse, säger han.
I andra stora kommuner med socialdemokratiska kommunalråd, som Örebro och Umeå, tar man avstånd från införandet av betyg i årskurs fyra. "För mig som socialdemokrat tror inte vi på betyg i yngre åldrar", säger Jessica Ekerbring (S) i Örebro till Ekot. I Umeå säger kommunstyrelsens ordförande och ordföranden i för- och grundskolenämnden, båda (S), nej till införandet med hänvisning till att det bland annat saknas en utvärdering av effekterna efter införandet av betyg i årskurs sex. "Att införa en försöksverksamhet innan den tidigare sänkningen av betygsåldern har utvärderats är inte okej", skriver (S) i Umeå i en insändare.
Vad tänker du om dina S-kollegor i andra städers åsikter?
– Kopplat till att man tagit beslut nationellt att göra det möjligt för skolorna, så tycker jag att man ska ge skolorna chansen, säger Olle Johanson.
Tror du att det blir något försök?
– Skulle man göra det bra så är det viktigt att alla typer av skolor är med. Man skulle ha lagt upp det på ett annat sätt.