Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunens lärarlöner sämre

Norrköping halkar ned 13 placeringar till plats 186 i Lärarförbundets rankning "Bästa skolkommun".

Norrköping halkar ned i Lärarförbundets rankning.

Norrköping halkar ned i Lärarförbundets rankning.

Foto: TT

SKOLAN2018-11-08 17:00

Det är den årliga rankningen som det ena lärarförbundet gör. De tittar på 13 faktorer och det som Norrköpings kommun förbättrat sedan förra året är sjukfrånvaron, lärartätheten, lärarnas utbildningsnivå och resurstilldelningen, medan lönen och andelen godkända elever blivit sämre, vilket drar ned rankningen.

– Det är klart att jag gärna hade sett att vi skulle ha klättrat i placering i Lärarförbundets ranking över bästa skolan i landet. Det är många parametrar som vägs samman i denna ranking och områden som ökad likvärdighet, andelen elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom tre år och ökade lärarlöner måste vi självklart fortsätta arbeta för. Även om jag inte är nöjd med vår ranking så finns områden som jag gläds åt att vi lyckats förbättra som resultaten i grundskolan, säger Olle Johansson (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Linköping, Söderköping och Finspång ligger på plats 18, 90 respektive 193 och tittar man på hela länet hamnar Norrköping på nummer 10 av 13 kommuner. I topp ligger Vadstena, och tillsammans med Vellinge och Orust är de årets bästa skolkommuner. Inget tycks dock kunna putta skånska Vellinge ned från tronen. Kommunen tar för femte året i rad hem titeln Årets skolkommun.

– De kommuner som placerar sig bra har tydliga mål, koll på läget och har gjort medvetna investeringar. De har också en bra dialog med sina lärarorganisationer om vilka insatser och åtgärder som behöver komma på plats. Detta kännetecknar också de kommuner som gör stora förbättringsresor, säger Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand.

En insats kan vara att anställa andra yrkeskategorier som avlastar lärarna:

– Det kan också handla om att arbeta på en vetenskaplig grund. Vi har ju till exempel en del kommuner som är delaktiga i Skolverkets satsning Samverkan för bästa skola. Så det finns mycket som inte syns i våra kriterier men som har stor effekt på vilka resultat man får och hur attraktiv man är som arbetsgivare.

Rankningen

Lärarförbundets rankning baseras på 13 kriterier. Rankningen är heltäckande och omfattar förskola, fritidshem, grundskola och till vissa delar gymnasieskola. Såväl kommunala som fristående skolor ingår, men rankningen säger inget om en specifik skola. Data har samlats in från SCB, Skolverket, partsgemensam statistik och enkätsvar från förbundets lokalavdelningar.

De 13 kriterierna är: Resurser till undervisningen, andel behöriga lärare, lärartäthet, friska lärare, lärarlöner, kommunen som avtalspart, andel barn i förskola, betygsresultat årskurs 9 (två mått), andel elever som är godkända i alla ämnen i åk 9 (två mått), andel elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 3 år samt andel elever som uppnår grundläggande behörighet för högskolestudier.

Källa: Lärarförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!