Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vill strama åt regelverk

Vegetariskt till de som väljer bort fläskkött av religiösa skäl och krav på läkarintyg vid exempelvis laktosintolerans: Moderaterna vill nu strama åt reglerna för specialkost i kommunens skolor.

Sophia Jarl (M) vill se stramare regler för att få tillgång till specialkost i skolan, något som idag kan vara fyra gånger dyrare än ordinarie mat.

Sophia Jarl (M) vill se stramare regler för att få tillgång till specialkost i skolan, något som idag kan vara fyra gånger dyrare än ordinarie mat.

Foto: Patrik Selsfors

SKOLA2019-02-02 07:00

Det här med kost har rent generellt blivit en allt hetare potatis (!) för många människor och det syns också i andelen specialkost i skolorna som växt under senare år. Nu lägger Moderaterna i Norrköping ett förslag där man vill strama åt regelverket för specialkost för att på så sätt spara pengar som istället kan användas för att tillse att kommunens kostriktlinjer med större andel ekologisk och närodlad mat kan uppfyllas.

– Vi ser att ett en allt större del av maten är specialkost: 4 500 portioner av sammanlagt drygt 20 000 portioner vilket är dryga 20 procent, berättar Sophia Jarl (M), oppositionsråd som tillägger att dessa siffror inte inkluderar vegetarisk kost.

Det här innebär en fördyring eftersom specialkost bland annat innebär ökade personalkostnader.

– Den kan vara fyra gånger så dyr som den ordinarie kosten och för att få specialkost kräver kommunen egentligen inget annat än att vårdnadshavaren skriver på ett intyg, förklarar Sophia Jarl och ger exempel på vad specialkost kan innebära.

– Det kan handla om laktosfri kost eller att maten inte får innehålla fläskkött.

Nu vill alltså Moderaterna i Norrköping se ett antal åtgärder för att strama upp regelverket. När det gäller specialkost av medicinska skäl (exempelvis laktos- eller glutenintolerans samt allergier) är förslaget att det ska krävas ett intyg av läkare eller dietist som ska inlämnas till skolan inför flytt till nytt stadium (vart tredje år).

– Cirka tusen av de med specialkost säger sig vara laktosintoleranta och det vore ju bättre om den bedömningen gjordes av läkare. Det finns också kommuner som hjälper familjer att se över om det handlar om laktosintolerans vid problem. Man kan till exempel plocka bort laktos från kosten i två veckor och sedan utvärderas det av läkare, säger Sophia Jarl.

De med specialkost av religiösa skäl eller livsstilsskäl som exempelvis utesluter fläskkött (enligt Sophia Jarl 2 500 av de 4 500) ska istället få ett vegetariskt alternativ.

– Vi tycker att två rätter ska erbjudas dagligen: en ordinarie samt en vegetarisk som innehåller mjölk- och äggprodukter. Då kan de som inte vill äta fläskött äta det vegetariska alternativet de dagar det är aktuellt, menar Sophia Jarl som tillägger att det här inte är en sparåtgärd utan istället kvalitetshöjande.

– Vi vill följa riktlinjerna om mer ekologisk och närodlad mat men det blir ju dyrare, då tycker vi att det här med specialkost är viktigt att strama åt eftersom andelen och kostnaden växer hela tiden.

I en tid där olika kostval och dieter blir allt vanligare i samhället vill Sophia Jarl påminna om den förmån som fri skolmat är.

– Det står i skollagen att vi ska tillhandahålla kostnadsfria och näringsriktiga skolmåltider vilket vi också ska göra. Men om man som förälder tycker att det är så viktigt med en viss typ av diet eller kost att man inte kan acceptera vår mat så kanske man då får lösa det på annat sätt.

Skolmåltider

I skollagen står: Eleverna ska utan kostnad ha tillgång till böcker och andra lärverktyg som behövs för en tidsenlig utbildning samt erbjudas näringsriktiga skolmåltider.

Enligt Skolinspektionens tolkning fordras följande:

Eleverna erbjuds utan kostnad skolmåltid varje skoldag.

Huvudmannen har system för att kontinuerligt säkerställa att de skolmåltider som serveras är näringsriktiga.

Huvudmannen kan visa att de skolmåltider som serverats levt upp till de svenska näringsrekommendationerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!