Hur påverkar utsläpp av växthusgaser klimatet?
Och hur ser det egentligen ut med klimatförändringarna i Arktis?
Det var några av de frågor som elever från Kunskapsgymnasiet i dag fick titta närmare på.
SMHI och Kunskapsgymnasiet inledde i fjol ett samarbete där elever från skolan under flera år ska lära sig mer om klimatvetenskap och hur man beräknar ett framtida klimat.
På tisdagen var det kickoff för årets kull. Cirka 45 elever besökte SMHI och informerades om klimatfrågor på olika sätt. Det var allt från föreläsningar till film och quiz.
– Det är väldigt roligt att komma bort från skolan och få lära sig saker i en ny miljö. Vi har fått lyssna på olika personer som jobbar här på SMHI och höra vad de har att säga, säger Moa Brogren, 15 som läser på naturvetenskapliga programmet.
Hon får medhåll av studiekamraten Elin Sunnerberg, 16.
– Här får man får lära sig saker i praktiken, inte bara i teorin. Man får verkligen se när de använder fakta och forskning och hur man använder det för att komma framåt, säger hon.
Eleverna fick även pröva på ett Minecraftspel om klimatanpassning som SMHI just nu utvecklar.
I spelet får eleverna vara med och ta beslut kring just klimatanpassning och se hur det påverkar en stad över tid.
– Det gör att det hela blir lite mer lättförståeligt. Miljöpåverkan och hur klimatet förändras är så stort och det här gör det lättare att förstå, säger Elin.
Framöver ska de arbeta med utbildnings- och informationsmaterial om klimatförändring och hur man beräknar framtida klimat med modeller. Till stöd har de forskare från SMHI.
Ytterligare två skolor, en i Storbritannien och en i Frankrike, ingår i samarbetet som sker inom det EU-finansierade projektet Crescendo.
– Crescendo har en viktig komponent som handlar om kunskapsspridning där man försöker föra ut den här informationen till andra forskare men också till samhället i stort och då är målgruppen det här gänget. Vi försöker jobba mot en fokusgrupp som är 16-18 år, säger Erik Kjellström forskare på SMHI.
Henrik Hedman är lärare på Kunskapsgymnasiet och uppskattar verkligen samarbetet.
– Det är fantastiskt att få komma ut i verkligheten och tillämpa den fysik som vi faktiskt sysslar med. Det är mycket av det vi vill lyfta fram i skolan som kommer fram här från forskarna på SMHI också, säger han.