Moderaterna i Norrköping har kritiserat Skolinspektionen för ett ”tandlöst” agerande mot den muslimska friskolan Kunskapsljuset, och en okunskap när man använder ett vite som huvudmannen troligen i så fall skulle ta från den kommunala elevpengen.
– Vi gör det vi ska. Vi har lagt stora resurser på att följa upp Kunskapsljuset, säger Maria Sundkvist, avdelningschef vid Skolinspektionen i Linköping.
Viteslagstiftningen kom till för att det skulle vara ett starkt påtryckningsmedel. 2015 skärptes skollagstiftningen med ett ”ska-vite”, som ska användas när det finns risk för att eleverna inte ska nå målen, när undervisningen är undermålig.
I Kunskapsljusets fall handlar det om ska-viten.
– Vi är som myndighet skyldiga att använda oss av viteslagstiftningen. Som myndighet måste vi följa det regelverk som finns.
I juni beslutade Skolinspektionen om ett totalt vite på 750 000 kronor för förskoleklass, grundskola och fritidshem vid Kunskapsljuset. Kritiken handlade om brist på legitimerade lärare, bristande stöd till eleverna, och otrygghet, brister som skulle vara åtgärdade till oktober.
En del av bristerna är åtgärdade, men inte alla, säger Maria Sundkvist. Efter ett uppföljningsbesök i november höjdes därför vitesbeloppet till 1,2 miljoner kronor. Kunskapsljuset har fram till den 3 april på sig att åtgärda resterade brister.
Undervisningen har blivit bättre, och det är lugnare på skolan, men fortfarande får inte alla elever det de har rätt till utifrån individuell anpassning. Och kompetensen på lärarsidan är svag, säger Maria Sundkvist.
– Det är en liten skola, varje lärare blir extra viktig i en sådan liten miljö.
Skolinspektionen lade till ytterligare en brist: huvudmannens, föreningen Al-Noor Al-Islamia, förmåga att rätta till bristerna.
– Nu har de på sig till början av april. Sedan gör vi en ny utredning, och så fattar vi ett nytt beslut.
Om bristerna inte är åtgärdade kan Skolinspektionen ansöka hos förvaltningsrätten om utdömande av vitet.
Besluten kring Kunskapsljuset sticker inte ut jämfört med hur det kan se ut på skolor runt om i Sverige, säger Maria Sundkvist.
– Det är så många andra skolor som har brister. Tyvärr är det så att alla skolor är inte bra.
Kunskapsljuset sticker inte ut så mycket att det skulle vara tvärstängning?
– Då hade vi gjort det. Vi kan stänga en skola omedelbart. Det har vi möjlighet att göra om vi skulle anse det vara nödvändigt. Så var det inte här.
Vad ska det till för att en skola ska stängas?
– Att man inte klarar av att bedriva skola, att man inte lever upp till skollagstiftningen. Men man får som systemet är uppbyggt chansen att åtgärda sina brister. Klarar man inte av det så kan man, om man är fristående, få sitt tillstånd återkallat.
Om ni skulle får en skrivelse från kommunen, skulle det påverka hur ni ser på det hela?
– Alla signaler påverkar vår bedömning. Då blir det att vi ser vad Norrköpings kommun vet om skolan. Om de tillför utredningen någonting tar vi med det. Men det är inte vad de tycker, utan vad de vet om skolan. Vi är intresserade av hur det är på skolan, inte vad folk tycker om skolan.
– Vi gör en bedömning utifrån skollagstiftningen, ingenting annat. Sedan är det många människor som tycker mycket om just den här skolan.