Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skolans jobb mot övergrepp

I kölvattnet av kampanjen #meetoo har också sexuella trakasserier i skolor lyfts fram. I Norrköping görs handlingsplaner mot trakasserier upp årligen på samtliga skolenheter.

Utbildningsdirektör. Sofie Lindén berättar om arbetet mot sexuella (och andra former av) trakasserier.

Utbildningsdirektör. Sofie Lindén berättar om arbetet mot sexuella (och andra former av) trakasserier.

Foto: Carolina Nilsson

SKOLA2017-11-12 15:00

Det förekommer på mediehus, i teaterkretsar, bland ståuppkomiker, i restaurangbranschen och överallt annat i samhället: strålkastarljuset har verkligen kastats på sexuella trakasserier och ofredanden den senaste tiden. I detta sammanhang har även problem i skolorna lyfts på olika håll – Folkbladet skrev exempelvis igår om en fråga ställd till regionfullmäktige hur de regiondrivna skolorna Lunnevad och Naturbruksgymnasiet arbetar för att motverka sexuella trakasserier.

Folkbladet ringer upp utbildningsdirektör Sofie Lindén för att höra hur Norrköpings kommun arbetar med dessa frågor när det gäller kommunens skolor.

– I botten ligger kommunens likabehandlingsplan där trakasserier av sexuell eller annan karaktär tas upp. Sedan har vi en central mall för vad handlingsplaner ska innehålla med koppling till styrdokument och annat – sedan ska varje skolenhet upprätta en egen plan varje år, berättar Sofie Lindén.

Det duger alltså inte att bara revidera upp den gamla utan en ny ska göras varje år.

– Både den personal och de elever som är på enheten ska ha input i detta arbete och kommer det in nya elever och personal ska de förstås informeras, säger Sofie Lindén som tillägger att detta ligger ganska nära det värdegrundsarbete man också arbetar aktivt med.

– Det handlar ju om att respektera andras rättigheter och visa respekt för varandras integritet. Vi måste fråga oss vad vi kan ha för aktiviteter som gör att denna sorts övergrepp inte sker och om det ändå skulle ske någon incident handlar det om att jobba med barnen för att det inte ska hända igen, det är en del i fostran helt enkelt, säger Sofie Lindén.

Överhuvudtaget är det det förebyggande arbetet som måste ligga i fokus, både när det gäller yngre och äldre barn menar Sofie Lindén.

– I hela kedjan från förskola uppåt i åldrarna handlar det om att hjälpa barnen att förstå gränserna och lära ut ett korrekt sätt i sociala sammanhang, vi vill att barnen ska vara medvetna om att man gör val som människa även i dessa frågor, säger Sofie Lindén som också ser det som en trygghetsfråga:

– Det är klart att det som ytterst gäller för mig är att skapa trygghet för den som är utsatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!