Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Prisas för sina skolsatsningar

Kungsgårdsgymnasiet och Norrköpings kommun prisas för sina satsningar inom språk och internationalisering.

Uppmärksammas. Kungsgårdsgymnasiet prisas för sitt språkintroduktionsprogram "Det alternativa klassrummet".

Uppmärksammas. Kungsgårdsgymnasiet prisas för sitt språkintroduktionsprogram "Det alternativa klassrummet".

Foto: Blomqvist Joakim

SKOLA2017-11-28 12:00

Kungsgårdsgymnasiet har utsetts till en av fyra vinnare av European Language Label 2017, Europeisk kvalitetsutmärkelse i språk, för sitt språkintroduktionsprogram ”Det alternativa klassrummet”.

Programmet sätter fokus på flera olika sätt att lära sig det svenska språket. Inom projektet används film, foto, musik, teater, sport, tidningar och bloggar som kreativa vägar till svenskan.

– När eleverna kommer hit har det väldigt olika utbildningsbakgrund. Vissa är analfabeter medan andra nästan har gått ut gymnasiet. Det enda gemensamma är att de är mellan 16 och 20 år. Jag kände att det behövs något annat, att vi måste möta eleverna där de befinner sig, förklarar Kerstin Sanner, rektor på språkintro på Kungsgårdsgymnasiet.

Eleverna tillfrågas vad de har för kunskaper och drömmar, varefter integrationshandledaren Carl Biörsmark, som jobbat som integration i Lettland, försöker hitta vägarna ut i samhället. Någon vill rida, en annan spela teater och så vidare.

– Detta sker parallellt med studier på skolan och målsättningen är att lära sig svenska, för att sedan fortsätta med andra studier, säger Kerstin Sanner.

Förutom utmärkelsen belönas skolan med 25 000 kronor för fortsatt stöd till projektet.

– Priset innebär att vårt långa och idoga arbete har gett resultat och uppmärksammats såväl nationellt som internationellt, säger Carl Biörsmark.

Tillsammans med Kerstin Sanner kommer han att ta emot priset på Skolverkets ceremoni i Göteborg den elfte december.

Även Norrköpings kommun prisas. Kommunen tilldelas Årets Erasmus+aktör av Universitets- och högskolerådet (UHR) för bästa skolarbete gällande internationalisering.

– Utmärkelsen är ett erkännande för oss. Det visar att vi har en organisation med hög kompetens inom internationalisering. Priset ger stolthet och betyder mycket för skolors, lärares och inte minst elevers arbete med skolor i hela världen och framför allt i Europa, säger Katarina Sperling, internationell samordnare, i samma pressmeddelande.

Det priset delas ut i Europahuset i Stockholm 6 december. Dessutom kommer Norrköpings kommun stå värd för en konferens som Universitets- och högskolerådet arrangerar med syfte att uppmärksamma det internationella samarbete som lett till att kommunen får utmärkelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!