Han är van vid att åka ut till olika skolor och berätta om sitt författarskap, Petrus Dahlin. Men att en enda skola bokar upp honom under en hel vecka, är desto ovanligare.
– Det är moget, klokt och långsiktigt, berömmer han Navestadsskolan.
Han har just avslutat den första dagen på skolan när Folkbladet kommer på besök. Två klasser har han träffat och bland annat pratat om hur man lägger upp en story, hur man kan tänka när man skriver och läst högt.
– Det är jättekul att träffa min läsare! Få veta vad de gillar – och vad de inte gillar! Det är nyttigt, säger Petrus Dahlin.
För tretton år sedan kom hans första bok ut, nu är han uppe i 38 och är författare på heltid sedan sju år. Han har skrivit böckerna om Kalle Skavank, som han till viss del "skrev på tunnelbanan på väg till jobbet, man hinner en del på 17 minuter" som han säger, och de böcker som eleverna på Navestadsskolan nu verkar ha som favorit: de om "Skogens systrar". Det handlar om spöken, fantasy, övernaturligt och lite skräck.
– Vi har läst de fyra böckerna som högläsning och eleverna har suttit blick stilla och lyssnat, berättar klassläraren Sofia Asterbäck.
Det verkar vara den genren som är mest populär just nu bland mellanstadieeleverna; det ska vara övernaturligt och läskigt. Att mamman och pappan dör eller försvinner kan vuxna tycka känns väldigt obehagligt, dels för sig själva, men kanske främst för ett barn, att läsa om. Men Petrus Dahlin säger:
– Barn verkar inte riktigt lägga in samma känslor i det som vuxna, de bryr sig inte på samma sätt, säger han.
Eleverna Aisha Kadiric och Emma Ramsten tyckte att dagen med Petrus var givande.
– Jag gillar hans böcker! De är bra och detaljerade, säger Aisha.
– Jag gillar "Kurragömma" bäst. Den är mer verklighetstrogen, säger Emma.
De har båda träffat författare i skolan tidigare och tycker det är bra att få tips på hur man kan skriva och lägga upp en berättelse. Något Sofia Asterbäck håller med om:
– Det ger mer inspiration! Vi håller på med ett stort läsprojekt om fantasy och där är det viktigt att beskriva miljöer. Jag pratar om det varje dag, men det ger något extra när en författare kommer hit.
Petrus Dahlin instämmer:
– Jag tror det är viktigt att de ser att det är en människa som skrivit boken – och att de kan göra det själva! Skriver man en sida om dagen har man skrivit en roman på ett år,, tipsar han.