Varje år presenterar Lärarförbundet rankningen "Bästa skolkommun" där man utifrån ett antal kriterier jämför landets 290 kommuner inom skolområdet. Det handlar bland annat om antalet utbildade lärare, lärartäthet, lön och resurser men man tar också in meritvärden i årskurs nio samt andel godkända i alla ämnen. Bäst i Östergötland är i år Vadstena som hamnar på 12:e plats i sammanlagd rankning följt av Mjölby (36) och Linköping (43).
– Målmedvetenhet och långsiktighet i skolutvecklingsarbetet ger resultat, jag vill rikta ett grattis till Vadstena kommun som med hjälp av hårt arbete från alla fantastiska lärare och skolledare lyckats bli bäst i länet, kommenterar Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i utskicket från Lärarförbundet.
När det gäller Norrköping klättrar man två placeringar till plats 173 i den sammanlagda rankningen. Man kan notera att Norrköpings kommun höjt sig mest i delområdena "merit likvärde" samt "andel godkända likvärde". I dessa kategorier tas meritvärdet respektive antalet godkända i samtliga ämnen och justeras efter bland annat andelen nyinvandrade elever och fördelningen pojkar/flickor.
– Det är ett kvitto på att våra lärare och övrig personal i skolorna arbetar framgångsrikt med eleverna utifrån deras förutsättningar. Vi kommer dock inte slå oss till ro med förbättringarna som syns i den här rankingen. Det pågår ett ständigt arbete kring att fortsätta utveckla undervisningen, säger Sofie Lindén, utbildningsdirektör i Norrköpings kommun i ett pressmeddelande från kommunen.
Däremot tappar kommunen när det gäller antalet utbildade lärare: från plats 170 för 2016 till en 206:e plats i år – detsamma gäller kategorin "avtalspart" som är baserat på enkätsvar från Lärarförbundets lokalavdelningar bland annat avseende kommunens förmåga att leva upp till gällande avtal.
– Det känns olyckligt och inte helt tydligt för oss vad som orsakat nedgången kring samarbetet med kommunen som avtalspart, men här ser vi att vi får fortsätta den bra dialog vi har för att se vad enkäten bland lokalombuden visat. Vi har till exempel redan påbörjat ett samtal med Lärarförbundet kring hur vi gemensamt kan locka fler utbildade lärare till Norrköping, säger Sofie Lindén.
Bäst i östra länsdelen går det för Söderköping som i år klättrar till en 54:e plats – förra året hamnade man på plats 62 – medan Valdemarsvik klättrar till en 121:a plats. Sämst resultat i länet får Finspång trots att man klättrar 17 placeringar. Man lägger sig nu på plats 243 av landets 290 kommuner i den sammanlagda rankningen.
Det här handlar alltså om en skolrankning utförd av fackförbundet Lärarförbundet – en av flera rankningar som utförs av olika organisationer – och vars kriterier kan skilja sig åt beroende på vad man vill påvisa och vilka frågor man driver. Exempelvis har Lärarförbundet alltså kategorier som "friska lärare", "lön" och "avtalspart" med bland kriterierna.
– Vi vet att vår rankning driver skolutveckling, det är den bredaste skolrankningen som görs i landet. Den mäter inte allt men är en dörröppnare för de viktiga samtal som är nödvändiga för att rätt beslut ska fattas och ge skolledare, lärare och elever bästa möjliga förutsättningar. Alla kommuner kan bli Bästa Skolkommun – med rätt beslut, investeringar och dialog, säger Johanna Jaara Åstrand.