Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Lärarbristen är ett problem"

Lärarbristen är ett problem i många av landets kommuner. Norrköping är inget undantag – men situationen är något bättre än i fjol menar Mikael Hultberg, verksamhetschef för grundskolan. ”Det är färre sista minuten-rekryteringar i år”, säger han.

Mikael Hultberg, verksamhetschef för grundkolan i Norr­köping.

Mikael Hultberg, verksamhetschef för grundkolan i Norr­köping.

Foto: Carolina Nilsson

SKOLA2019-08-22 08:00

I måndags startade skolan igen efter sommarlovet och för många kommuner har det varit en kamp in i det sista att hitta lärare till skolorna.

Lärarbristen i grundskolan är stort problem i stora delar av landet.

Enligt en enkät som Ekot har gjort uppger över hälften, 56 procent, av de 202 kommuner som har svarat att de upplever lärarbristen i den kommunala grundskolan som ett stort problem.

129 av kommunerna upplever att lärarsituationen är ungefär densamma som tidigare år, 56 upplever att den blivit bättre medan 17 tycker att den försämrats.

– Lärarbristen är ett problem. Den har varit det under många år och kommer vara det under lång tid. Det vet hela landet och alla kommuner. Därför får man anpassa sin situation litegrann. Det finns inte tillräckligt med utbildade lärare för att täcka behovet, säger Mikael Hultberg.

Han menar att Norrköping inte är något undantag. Lärarbristen är påtaglig här med, men han upplever att situationen är något bättre än tidigare.

– För Norrköpings del är det inte alarmerade sämre än vad det var förra året. Jag är verksamhetschef så jag träffar rektorerna som anställer lärarna. De har haft en lugnare situation i år än tidigare år. Jag tror att vi var tidigare ute i våras och har behållit fler lärare inom vår organisation också. Det har varit färre sista minuten-rekryteringar och man har lyckats organisera skolorna på ett bättre sätt. Generellt sett är det bättre men det finns fortfarande ställen där det saknas någon, det gör det.

Hur många luckor är det som behöver fyllas?

– Vi har inte den exakta siffran nu. Förra veckan så var det väl ungefär tio lediga tjänster ute men vi har över 2 000 personal så man måste se det i det skenet.

Upplever ni att lärarbristen är ett stort problem här?

– Ja, den är ett problem i alla fall. Absolut.

Är det några speciella ämnen där det är extra svårt att hitta lärare?

– Den tydligaste bristen är lärare med inriktning fritidshem, alltså fritidspedagoger. Där ligger det kanske på 50 procents behörighet och så ser det ut i regionen i Östergötland. Det saknas fritidspedagoger. Matte, och NO är det också lite bekymmer med liksom vissa estetiska ämnen, säger Hultberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om