Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lärarbrist löst med obehöriga

Av 250 vakanta lärartjänster i grundskolan inför höstterminen tillsattes drygt 80 med obehörig personal.

Lägesrapport. Mats Olsson, utbildningsdirektör, och Susanne Furland, HR-konsult, vid utbildningskontoret i Norrköping berättar om brist på behöriga lärare.

Lägesrapport. Mats Olsson, utbildningsdirektör, och Susanne Furland, HR-konsult, vid utbildningskontoret i Norrköping berättar om brist på behöriga lärare.

Foto: Matz Glimhed

SKOLA2016-10-17 07:50

Utbildningskontoret gjorde i slutet av augusti, inför höststarten, en analys av hur rekryteringsarbetet fungerat, efter alla annonser som legat ute.

Rekryteringen påbörjades under våren, men då det är så svårt att få tag i lärare drog det ut så mycket på tiden att fick många rektorer gå in på sin semester för att lösa situationen.

Marknaden i dag är sådan att lärare på ett helt annat sätt än tidigare kan söka sig till andra kommuner eller friskolor. Rektorer fick i juni besked om att de tappat lärare. Från augusti 2015 till augusti 2016 var det 122 lärare som sa upp sig i Norrköping.

Rektorerna i Norrköping fick under sommaren klartecken för att kunna erbjuda lite högre löner vid nyanställning för att kunna rekrytera lärare i den tuffa konkurrenssituationen.

– Rektorerna har fått ett utökat utrymme att faktiskt erbjuda en lön som innebär att individen tackar ja, säger utbildningsdirektör Mats Olsson.

Lärarlönerna i Norrköping är förhållandevis låga. Snittlönen för en lärare på högstadiet i Norrköping är 29 700 kronor i månaden.

De statliga 34 miljonerna till lönelyft för lärare i stan kan som högst 40 procent av lärarna få del av.

Antalet anställda pedagoger i grundskolan är 1 584 och på gymnasiet 344.

I grundskolan, där volymökningen är stor, fanns inför höststarten 250 vakanta lärartjänster, med legitimationskrav. På gymnasiet sökte man 31 lärare.

– Gymnasiet är en mindre volym i grunden, det är färre elever. Men vi ser samtidigt att här är inte rekryteringsbehovet, ännu, så stort.

Av de 250 vakanta tjänsterna i grundskolan tillsattes 60 med behöriga lärare som kom från en annan huvudman, vilket kan betyda en annan kommun eller en friskola.

Drygt 50 tjänster tillsattes genom intern rörlighet, inom organisationen. Drygt 80 tjänster tillsattes med obehörig personal, som fått en tidsbegränsad anställning, i regel en termin. Nästan 40 tjänster var ännu inte tillsatta vid skolstart.

Lösningen blev ofta en tillfällig intern omorganisation, där en fritidspedagog fick gå in och ta undervisning, eller att en speciallärare fick kliva in och ta undervisning för en grupp istället för att ha en stödfunktion.

På gymnasiet lyckades man bättre med att fylla på med nyutexaminerade lärare eller lärare från en annan huvudman.

Susanne Furland, HR-konsult, har tagit fram en kompetensförsörjningsplan. Planen lyfter fram bristen på personal med rätt kompetens, samtidigt som barn- och elevantalet ökar mer än tidigare, vilket skapar brist på både lokaler och kompetens inom alla skolformer.

Ett arbete för att attrahera lärare har inletts, med bland annat kontakter med lärarstudenter. Och i ett projekt tillsammans med arbetsförmedlingen ska 30 servicevärdar anställas på skolorna, för att avlasta lärarna och arbeta med sociala elevkontakter. Där, liksom i vikariebanken, lägger man nu lika stor vikt vid personliga egenskaper som utbildning.

De stora elevkullarna kommer senare att nå gymnasiet. En ny gymnasieskola kommer att behöva byggas. Dessutom kan det bli 400 nya platser i ombyggda Ebersteinska när yrkesprogrammen flyttar. Också lilla De Geer-skolan, i dag mottagningsskola, är intressant. Antalet friskolor kan också bli fler.

Fakta

Svårast är det att rekrytera lärare till grundskolan. I Norrköping har antalet elever ökat kraftigt i grundskolan, samtidigt som det är hård konkurrens om lärare i hela landet.

Nyanställda lärare sommaren 2016 i Norrköping har fått lite högre löner om man jämför med anställningar 2015.

Snittlönen för en lärare på högstadiet i Norrköping är 29 700 kronor i månaden.

Från augusti 2015 till augusti 2016 var det 122 lärare som sa upp sig i Norrköping.

I ett projekt tillsammans med arbetsförmedlingen ska nu 30 servicevärdar anställas på skolorna, för att avlasta lärarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om