Det är Skolinspektionen som förlägger Norrköpings kommun att senast den 20 september vidta åtgärder så att eleven får rätt stödinsatser och utbildning. Och det är inte första gången som skolan föreläggs att utreda elevens situation; redan slutet av februari fick skolan till början av maj på sig att göra en utredning, en utredning Skolinspektionen dock inte tycker håller måttet.
Om en rektor får signaler från verksamheten att en elev exempelvis riskerar att inte nå kunskapskraven, är det hens ansvar att se till att elevens behov av särskilt stöd utredas skyndsamt. Då ska ett åtgärdsprogram utarbetas. Ett sådant program upprättades också för den aktuella eleven i våras, efter Skolinspektionens påpekande. Problemet är, enligt Skolinspektionen, att utredningen kring eleven brister. Den pedagogiska kartläggningen är i stort sett densamma som skolan gjorde på hösten och som Skolinspektionen då kritiserade. De framgår inte vad elevens svårigheter innebär, vad eleven behöver för att klara kunskapskraven eller orsaken till elevens höga frånvaro.
För eleven har en hög skolfrånvaro på grund av att hen inte ens kommer dit ibland, men i stället har skolan fokuserat på orsaker till varför eleven ibland lämnar skolan, menar Skolinspektionen. Skolan hänvisar också till att eleven har en diagnos, något som inte räcker, enligt Skolinspektionen. Skolan har inte utrett varför eleven inte kommer till skolan, något som eskalerat den senaste tiden. ”Det har inte satts in några insatser för att XX faktiskt ska komma till skolan”, kan man bland annat läsa. Det fullständiga stödbehovet är därmed inte utrett, menar Skolinspektionen.
Tillsammans med Eva-Marie Forsberg är Ellenor Lindroth ny rektor på Kyrkskolan sedan april. Ellenor Lindroth tycker det är bra att Skolinspektionen gör kontroller och granskningar – ”det säkerställer elevers rätt till särskilt stöd och likvärdigheten på skolorna i hela riket” – som hon säger. Hon konstaterar också att Kyrkskolan har ett stort utvecklingsområde i hur man utreder och säkerställer elevers behov av särskilt stöd.
– Skolan har kompletterat och fått komplettera igen och jag tror att vi allmänt behöver bli bättre på att utreda. Nu har vi ett prioriterat mål till nästa år och det är att bli bättre på det. Det här ska självklart ske skyndsamt för att utreda hela behovet av elevens stöd, men vi behöver även bli bättre på att följa upp och se vad som fungerar och inte, och hur vi kan göra för att det ska ske en utveckling.
Hon tänker att skolan har tillräckligt med resurser för att klara detta, med exempelvis kurator och specialpedagog. Men om så behövs kan den centrala elevhälsan kopplas in.
– Men det är skolan som har själva uppdraget att utreda det här. Det handlar om att utreda undervisningsmetoder.
Den 20 september vill Skolinspektionen senast ha svar.
Klarar ni det?
– Ja, absolut. Vi fick det här beslutet den här veckan och nu har alla lärare gått på semester. Men det här är något vi kommer att prioritera i höst, att säkerställa att alla elever får det stöd de behöver. Till hösten utökar vi även med flera behöriga lärare i klasserna, som gör att man kan tillgodose flera behov, säger Ellenor Lindroth.