Det har de senaste åren varit ganska stora skillnader mellan olika skolor i kommunen när det gäller resultaten. Nu har Norrköpings kommun startat en kortare introduktionsutbildning för alla nyanställda lärare och pedagoger från förskolan ända upp till gymnasiet som ett led i att öka likvärdigheten.
– Vi påbörjade den här utbildningen under hösten för enbart förskolan och från årsskiftet kör vi den för alla nyanställda lärare och pedagoger i kommunen, berättar Sofie Lindén, utbildningsdirektör.
– Som nyanställd lärare får man delta vid tre-fyra tillfällen under ett år. Det blir ungefär 2,5 timme per gång och man ska kunna påbörja utbildningen oavsett när man påbörjar sin anställning. Det är också lite olika innehåll beroende på till exempel om man är förskolelärare eller arbetar på gymnasiet.
Enligt kommunens uppfattning är gemensamma värderingar och samsyn kring verksamhetens utveckling två av framgångsfaktorerna i arbetet med likvärdighet – något som alltså denna introduktion ska råda bot på. Utbildningen ska leda till att lärarna: ”får förståelse för skolan som arbetsplats och samhällsaktör” som det uttrycks i pressmeddelandet.
– Det här är en jätteviktig del: vår värdegrund är kommungemensam och det här gör att vi kan visa vilka förväntningar vi har på våra medarbetare. Förväntningarna är desamma oavsett vilken enhet man jobbar på, säger Sofie Lindén som ger några exempel på vad övrigt som introduktionen kan handla om:
– Till exempel kan IKT-stödet (information, kommunikation och teknik, förf. anm.) se olika ut i olika kommuner och det går vi igenom, det kan handla om olika rutiner och ledarskap i klassrum med mera. Tanken är att man ska kunna vara sitt bästa jag på jobbet och väl förberedd när man blir anställd inom skolan i Norrköpings kommun.
En sådan här introduktion är något som man upplevt saknats och som nu alltså ska underlätta för nya medarbetare att komma in i verksamheten på ett bra sätt och förhoppningsvis leda till mindre personalomsättning.
– Det ger en bas att stå på för ny personal och vi hoppas ju att man stannar inom vår organisation. Att ge en bra introduktion är en del i att vara en attraktiv kommun att arbeta i; att man som nyanställd kommer in i ett sammanhang och blir väl mottagen: får träffa olika nyckelroller som till exempel barn- och elevombudet, utvecklingslärare och personal från forsknings- och utvecklingsavdelningen, avslutar Sofie Lindén.