För ett och ett halvt år sedan tog Kunskapsskolan emot tolv nyanlända elever. Detta efter att en lagändring trätt i kraft, pådriven av Norrköpings kommun, vilket möjliggjorde för friskolor att ta emot nyanlända.
– Sofie Lindén (utbildningsdirektör reds amn) och Olle Johansson (S-kommunalråd reds anm) började dra i det här och tyckte att vi skulle ta emot och drev på det här. Kunskapsskolan är för det och tycker att det är en bra sak, säger Markus Brunfelt, som berättar hur skolan skickade information om sin skola till kommunen på olika språk så att elever och föräldrar kunde ta del av information om skolan och sedan anmäla sitt intresse.
Enligt honom fungerar elevernas skolgång väl och nu har de fem första lämnat årskurs nio. Det betyder att det står fem platser till förfogande för nyanlända. Men när Markus Brunfelt kontaktade kommunen om detta i våras, tyckte han att han möttes av nonchalans.
– "". Samarbetet har upphört. Jag vet att Sofie och Olle vill detta, men som jag upplever är det enskilda tjänstemän på utbildningskontoret som inte vill att vi ska ta emot, säger han.
Själv tycker han att det är absurt att intresset inte längre finns, i en tid då det pratas integration varje dag.
– Vi vill bidra till integrationen. Samtidigt placeras barnen ut i kommunala skolor där det redan går många nyanlända, i stället för att låta oss ta emot. Jag står med en organisation med platser kvar som kan ta emot elever på stört, säger Markus Brunfelt.
Olle Johansson (S) säger att det pågår en process och hänvisar till Sofie Lindén. På frågan vad den politiska ståndpunkten är, svarar han:
– Vi har haft en vilja att sprida ut och få elever i alla skolor. Så den viljan finns. Det här handlar om något annat.
Utbildningsdirektör Sofie Lindén tycker alls inte att kommunen stoppar processen.
– Vi är för att alla elever ska få välja den skola de vill. Men sedan finns det ett regelverk som styr, där elever ställer sig i kö. Vi har inte en juridisk möjlighet att handplocka elever, utan erbjuder alla, säger hon.
Så det är ingen som vill gå på Kunskapsskolan då, menar du?
– Det är inte min bild. Nyanlända anländer inte bara vid terminsstart, utan hela året. Vi hade en mottagningsskola förut, som vi gjorde om till en mottagningsenhet. I samband med det ändrade vi även på mottagandet, där en nyanländ måste vara inskriven från den allra första dagen. Då blir de även placerade på en skola i vår egen verksamhet. Det gör vi för att från första stund ha kontakt med skolan för att förbereda skolstarten på bästa sätt, säger Sofie Lindén.
Hon säger att kommunen för en dialog med Kunskapsskolan, något Markus Brunfelt alltså inte uppfattar det som, och menar att kommunen är väl inställd till att elever går i de fristående skolorna, något som bidrar till integration.
– Men vi kan inte göra reklam förrän eleverna är på plats i skolan igen, säger hon.
Men Kunskapsskolan meddelade ju kommunen om de här platserna redan i april – kunde ni inte upplysa eleverna om att de här platserna fanns då?
– Jo, vi har bett alla skolor att se över sitt material som vi kan ha på vår mottagningsenhet och att det ska finnas på olika språk.
Okej, men nu finns det fem platser på Kunskapsskolan – vad ska skolan göra för att de nyanlända eleverna ska veta om att de finns?
– Se till att vi har informationsmaterial om dem.
Kan det vara som Markus Brunfelt uppfattar det, att det finns enskilda tjänstemän som försvårar det här?
– Nej, de vet vad som gäller, jag har varit i kontakt med de på kontoret, säger Sofie Lindén.