För ett år sedan ställde Moderaterna i Norrköping frågor till skolansvarige kommunalrådet Olle Johansson (S) angående om eleverna får den undervisningstid som de har rätt till efter att ha fått indikationer från personal och föräldrar. De frågade också om hur många lektioner som ställdes in per vecka och svaret blev väldigt få: från noll till sex inställda lektioner per vecka och skola.
Men i en ny sammanställning från utbildningskontoret ett år senare framgår att de inställda lektionerna i högstadieskolorna under läsåret 2016-2017 har ökat lavinartat, generellt ställs omkring tio procent av undervisningstiden in eller cirka trehundra 40-minuterslektioner varje vecka. På en enda högstadieskola ställdes 60 stycken 40-minuterslektioner in i veckan.
– De här siffrorna är utplockade från systemet "Dexter" där lärarna bland annat registrerar inställda lektioner, sa oppositionsrådet Sophia Jarl (M) under en pressträff på tisdagen.
När det gäller denna stora ökning uttryckte de församlade oro.
– Det skjuts till stora ekonomiska resurser till skolorna för att förbättra resultaten men om inte eleverna får de undervisningstimmar de ska ha är det inte seriöst att tro att de ska klara målen, säger Sophia Jarl som inte kan svara på vad den kraftiga ökningen beror på.
– Vi var ju förvånade över de låga siffrorna i svaret vi fick för ett år sedan. Antingen var siffrorna fel från början eller annars mår skolorna dåligt men vad det än handlar om är ökningen alarmerande. Sedan om orsaken till inställda lektioner är lärar- och vikariebrist, friluftsdagar eller teaterbesök vet man inte riktigt.
En annan orsak till oro är att flest lektioner i veckan ställs in på skolor i områden som uppvisat lägst skolresultat och högst behov. De tre skolor där enligt dessa siffror flest lektioner ställs in i veckan är Djäkneparksskolan (40 timmar per vecka), Navestadsskolan (42,4) och Klingsborgsskolan (59,4).
– Vi utgår från att det pågår ett arbete nu utifrån den här statistiken, säger Roger Åkesson (M), 2:e vice ordförande i utbildningsnämnden.
– Det här är något vi måste hitta lösningar på oavsett vilka utmaningar vi har.
Nu ställer Moderaterna nya frågor till Olle Johansson i kommunfullmäktige där man vill ha svar på skillnaderna mellan rapporterna. Man undrar också vilka åtgärder den politiska majoriteten (S,C,L samt KD) är beredda att vidta för att samtliga elever i Norrköpings skolor ska få 100 procents undervisning.
– Vi ser ju att det behövs åtgärder och samarbetar gärna med majoriteten. Kommunen har inrättat en särskild rekryteringsenhet vilket vi tycker är bra och tror att den skulle kunna organisera en fungerande vikarieverksamhet för att närma oss målet att lektioner inte ställs in, säger Sophia Jarl som också tycker att systemet "Dexter" skulle utarbetas så att även politiken kan uthämta siffror därifrån.