Det är Skolverket som presenterat en jämförelse vad gäller antalet behöriga lärare på Sveriges skolor – något som varit ett sorgebarn länge för många skolor i och med den tilltagande lärarbristen de senaste åren. Den visar att hela 91 procent av lärarna på Ramunderskolan är behöriga i de ämnen de undervisar i. Det innebär att Ramunderskolan tillhör den tredjedel av sveriges skolor som har högst andel behöriga lärare. När man tittar på Söderköpings kommun grundskolor i sin helhet ligger man på 83 procents behörighet enligt Lärarförbundets genomgång av Skolverkets siffror. Det innebär att man endast har Vadstena framför sig i länet.
Det här är naturligtvis något som innebär fördelar rent undervisningsmässigt. Så vad beror det på att man lyckas knyta så många behöriga lärare till sig i Söderköping?
– Vi har ett relativt bra rykte, när vi rekryterar får vi många behöriga som sökande och det leder till att vi ses som en attraktiv arbetsgivare och Ramunderskolan i det här fallet som en attraktiv skola så det blir en positiv spiral, säger Per-Arne Sterner, chef för barn- och utbildningsförvaltningen till Folkbladet som tillägger att man också ligger något högre lönemässigt än grannkommunerna.
– Vi har överhuvudtaget som mål att ha konkurrenskraftiga löner och villkor både när det gäller lärare, chefer och så.
När det gäller resultaten finns det också positiva saker att ta till sig: ett exempel är det arbete som kommunen lagt ner för att höja pojkars resultat. Flickor har under ett antal år presterat bättre än pojkarna, något som kommunen arbetat med för att utjämna.
– Det här har ju varit ett prioriterat område och där ser vi nu till och med att när det gäller andelen elever som uppnått kunskapskraven i alla ämnen i årskurs nio har just nu pojkar bättre resultat än flickor, säger Per-Arne Sterner.
De siffrorna gäller då exklusive nyinvandrade och med okänd bakgrund. Det kan också konstateras att enligt Kommun- och landstingsdatabasen (Kolada) gick andelen elever som uppnått kunskapskraven i samtliga ämnen i nian ner mellan 2016 och 2017: från 89,9 procent till 73,8 procent (i den kommunala skolan i Söderköping). Detta förklaras delvis med att det var förhållandevis många nyanlända pojkar i årskurs 9 detta år – det är för övrigt samma trend som i övriga östgötska kommuner men mer påfallande här.
Finns det någon utmaning du ser framöver?
– Det skulle kunna vara omsättningen av lärare som har drabbat oss också. Jag skulle vilja att den inte blev större, säger Per-Arne Sterner som menar att det är en trygghetsfaktor att hålla ner omsättningen.