Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fick frågor de övat på

När eleverna på Kunskapsgymnasiet i Norrköping skulle skriva ersättningsprovet i matematik på torsdagen kände flera igen en uppgift från en tidigare övning och slog larm.

Elever på Kunskapsgymnasiet som skrev ersättningsprovet upptäckte att de redan innan övat på exakt samma uppgift och slog larm.

Elever på Kunskapsgymnasiet som skrev ersättningsprovet upptäckte att de redan innan övat på exakt samma uppgift och slog larm.

Foto: Michael Svensson

SKOLA2018-05-18 11:05

På torsdagen skulle elever på Kunskapsgymnasiet i Norrköping skriva ett ersättningsprov i matematik, anledningen till att man använde ersättningsprovet var att det på onsdagskvällen blev känt att de ordinarie proven spridits i förväg. Men det visade sig efter en stund att problemen när det gällde matematikprovet inte på något sätt var över.

– Under provsituationen var det flera elever som sa "det här känner vi igen!", de hade nämligen gjort en av uppgifterna när de tidigare övat inför provet och tyckte inte att det här kunde vara rätt, berättar David Råbesjö, rektor på Kunskapsgymnasiet i Norrköping.

Efter att läraren som fanns på plats blivit uppmärksammad på detta faktum kontaktade hon Skolverket som uppenbarligen reagerade kvickt på informationen: man gick redan under eftermiddagen ut på sin hemsida och förklarade sitt misstag samt de konsekvenser det får för lärarnas bedömning av resultatet (se artikel).

Nationella prov läcker och delar av ersättningsproven har använts som övning: innebär inte det här merarbete och problem för er som skola?

– Ja, i det här fallet har det ju gjort det, först fick vi senarelägga provet för att hinna kopiera upp ersättningsproven eftersom de ursprungliga nationella proven läckt. Dessutom fick vi styra om på eftermiddagen och ändra tider och salar för eleverna. Det finns ju också en ekonomisk bit i det här eftersom vi betalar till Skolverket för varje prov även om jag ju förstår att det handlar om ett misstag den här gången, säger David Råbesjö.

Har du några tankar på hur man skulle kunna styra upp den här situationen med nationella prov som läcker?

– Jag tror att man måste digitalisera för att säkra upp det här och hitta en bättre variant med färre personer som hanterar proven i förväg samt släppa proven mer tätt inpå provtillfället. När det gäller högskoleproven addresseras de till en enskild person som har ansvaret och det är kanske en variant även med de nationella proven, säger David Råbesjö som tillägger att han vet att Skolverket jobbar aktivt med det här även om det går långsamt.

– Jag vill ge eleverna en eloge för att de slog larm direkt även om det förmodligen skulle ha kommit fram förr eller senare ändå, det är gott att se att de vill ha rättvisa spelregler.

På fredagen blev det enligt TT också känt att det nationella prov i matematik 2a, 2b och 2c för gymnasieelever läckt ut enligt rapporter från Malmöområdet. Skolverket har därför rekommenderat att rektor beslutar att istället använda ersättningsprovet som skickades ut 2014.

Nationella prov

Nationella prov är stöd för läraren och ska bidra till likvärdig bedömning och betygssättning i skolan.

Proven är obligatoriska att genomföra i årskurs 3, 6 och 9 i grundskolan, i vissa kurser i gymnasieskolan och inom sfi och komvux på gymnasial nivå.

Skolverket har sedan september 2017 ett uppdrag om att digitalisera de nationella proven.

Att digitalisera proven i grundskolan och på gymnasial nivå är enligt Skolverket ett flerårigt arbete..

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!