Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett projekt om att göra skillnad

För andra året i rad deltar De Geergymnasiet i Raoul Wallenberg Academys kubprogram.– Vi gör det för att vi vill jobba med det som kanske är viktigast av allt i skolan: mänskliga rättigheter, säger läraren Eva Lindahl.

På plats. På fredagen anlände den 500 kilo tunga stålcontainern som ska fyllas med arbeten av eleverna på De Geergymnasiet under våren. På bilden syns Eva Lindahl, lärare, Ebba Björk, elev, Binta Jawara, elev, och Elin Heinemark, lärare.

På plats. På fredagen anlände den 500 kilo tunga stålcontainern som ska fyllas med arbeten av eleverna på De Geergymnasiet under våren. På bilden syns Eva Lindahl, lärare, Ebba Björk, elev, Binta Jawara, elev, och Elin Heinemark, lärare.

Foto: Henrik Jonsson

SKOLA2018-01-14 15:00

Den 27 kubikmeter stora och 500 kilo tunga stålcontainern anlände under fredagen och ska under vårterminen fyllas med arbeten från De Geergymnasiets elever.

Projektet går under namnet "Kubprogrammet – varje människa kan göra skillnad".

30 containrar som representerar de 30 mänskliga rättigheterna fördelas på skolor i Sverige och utomlands. Med hjälp av dem ska eleverna sedan lära sig mer om mänskliga rättigheter och medmänskliga skyldigheter.

– Det är andra året som vi arbetar med kuben. Vi gör det för att vi vill jobba med det som kanske är viktigast av allt i skolan: mänskliga rättigheter, lika värden, tolerans, värdegrundsarbete. Vi tycker också att det är ett kreativt och roligt sätt för eleverna att jobba på. Man får väldigt fria händer, säger Eva Lindahl som är lärare på De Geergymnasiet.

I fjol var det ettorna på samhällsprogrammet som deltog i projektet. I år kommer det att bli ett samarbete mellan samtliga årskurser berättar Eva. Projektet kommer dessutom ske under längre tid och eleverna kommer att ha mer att säga till om.

– Nu är vi lite mera varma i kläderna så vi kan vara lite friare i tänkandet hoppas vi.

I fjol fick de arbeta med artikel nio, "Rätten till rättvis behandling". I år är det artikel fem som gäller, "Rätten att inte torteras".

– Det är lite utmanande eftersom det är en rättighet med ett "inte" i. Formuleringen är lite utmanande, men vi tror ändå att vi ska kunna göra något bra, säger Eva.

Om kubprogrammet

Var och en av kuberna representerar en artikel i FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Det finns 30 mänskliga rättigheter och därmed 30 fysiska kuber som delas ut till skolor runt om i Sverige men även till skolor i Belgrad, Budapest, Paris och New York.

Kuberna kommer att stå på respektive skola under våren för att sedan förflyttas till Kungsträdgården i Stockholm i samband med Raoul Wallenbergs dag, där alla 30 kuber samlas och ställs ut för allmänheten den 30 augusti till 1 september 2018.

År 2017 deltog 30 skolor och 8 000 elever.

Kuben är cirka 3x3x3 meter och i stål. Den väger 500 kg.

Källa: Raoul Wallenberg Academy.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!