En av Mikael Dambergs stora utmaningar som ny inrikesminister är försöka hitta åtgärder för minskad brottslighet.
För att hindra att fler unga ska hamna snett och bli kriminella gäller det att ta itu med problemen tidigt, redan under skoltiden.
– Polisen säger att den största grogrunden för ökad brottslighet och att unga människor hamnar snett, det är när vi har skolmisslyckanden, säger Damberg.
I fredags besökte han en av de skolor i Norrköping som haft stora problem de senaste åren, nämligen Klingsborgsskolan.
En högstadieskola med hög andel nyanlända, stor läraromsättning och haltande resultat.
Förra våren låg gymnasiebehörigheten på 39 procent, andelen elever med betyg i alla ämnen var 35 procent och frånvaron bland elever i årskurs 9 var 34 procent högre än i övriga skolor i kommunen.
– För ett år sedan tillhörde vi den mindre exklusiva gruppen av 50 skolor i Sverige där det var färre än hälften av eleverna som var behöriga till ett nationellt program på gymnasieskolan, säger Hans Sandberg som är rektor på skolan.
Klingsborgsskolan har arbetat hårt med att vända trenden och sedan slutet av 2017 får skolan extra stöttning av Skolverket. ”Samverkan för bästa skola” som det kallas är ett sätt för Skolverket att stödja skolor med låga kunskapsresultat och med särskilt svåra förutsättningar att förbättra elevernas resultat.
Det första som gjordes var att hitta orsakerna till problemen, sedan att ta fram en åtgärdsplan.
– Vi såg orsaker till problemen på tre nivåer. Det var dels frånvaro, dels att undervisningen inte var tillräckligt anpassad efter elevernas förutsättningar, och slutligen att organisationen inte gav lärarna förutsättningar att ha ett bra samarbete kring eleverna, säger Johannes Bulkay, som också är rektor på skolan.
Speciallärare, elevstödjare i varje arbetslag, en egen husvikarie, riktat stöd till oerfarna och obehöriga lärare, läxhjälp och samverkan med Hageby hus, Rädda barnen, polisen och EST, effektiv samordning för trygghet, är några av de saker som skolan arbetat med och som nu gett resultat. Dessutom har skolan tagit fram ett speciellt närvaroteam som varje dag kontrollerar om eleverna är på plats, är de inte det så hör de av sig till föräldrarna.
Rektorerna Hans Sandberg och Johannes Bulkay menar att det redan nu går att se en tydlig förbättring.
Närvaron på lektionerna har blivit betydligt bättre och betygen likaså. Efter höstterminen låg gymnasiebehörigheten bland niorna på 63 procent.
– Det är ett trendbrott för de senaste fem åren har vi varit kring 40 procent, säger Johannes.
Det är inte så att det här bara en bra årskull då?
– Nej, vi för statistik för våra sjuor och åttor också och det ser liknande ut där, så det känns som det skett ett trendbrott.
Mikael Damberg var imponerad över arbetet och de förbättrade resultaten.
– En otroligt spännande och inspirerande resa. Det som är lite nytt för mig är det här med närvarofokuset. Jag har jobbat mycket med utbildningsfrågor och det är få skolor som jag har sett vänt resultaten så pass snabbt, säger han.