Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Elevernas läsförståelse ökar

Fjärdeklassarnas läsförståelse har ökat. På Svärtingehus arbetar man med läsning genom olika lässtrategier, modeller – och att eleverna läser 20 minuter varje dag!

Läser varje dag! Läraren Susann Haag Wallberg berättar att Olle och Isabell och de andra eleverna i Svärtingehus läser 20 minuter varje dag i skolan.

Läser varje dag! Läraren Susann Haag Wallberg berättar att Olle och Isabell och de andra eleverna i Svärtingehus läser 20 minuter varje dag i skolan.

Foto: Carolina Nilsson

SKOLA2018-01-25 16:00

Innan jul släpptes den senaste "Pirls-undersökningen", en studie som mäter fjärdeklassares läsförståelse världen över. Första gången svenska elever var med var 2001, och då toppade Sverige listan. Sedan dess har läsförståelsen sjunkit och svenska elever tappat i placering – tills nu. 2016 vände nämligen trenden uppåt igen och svenska elever ligger nu på samma nivå som 2001.

Susann Haag Wallberg har jobbat som svenska- och engelskalärare sedan millenieskiftet. Hon ser flera orsaker till att läsförståelsen gått ner.

– Elever läser mindre hemma, samtidigt som de måste kunna läsa texter på en högre nivå nu jämfört med tidigare då kunskapskraven i olika ämnen blivit högre. Tidigare lärde man sig att läsa och avkoda, men man ägnade sig inte så mycket åt själva läsförståelsen. I dag måste elever kunna tolka texter och läsa mellan och bortom raderna. Och vara källkritiska, exemplifierar hon.

Genom olika satsningar har stort fokus satts på just detta, inte minst i den senaste läroplanen från 2011. Susann Haag Wallberg är en av handledarna inom läslyftet och eleverna i skolan får träna upp sin förmåga att analysera texter redan från lågstadiet. I Svärtingehus använder sig lågstadieeleverna av olika lässtrategier, medan mellanstadieeleverna läser enligt "cirkelmodellen".

– Vi jobbar med olika texter tillsammans, som tidningsartiklar och argumenterande texter. Eleverna får sedan skriva texter utifrån olika mallar. Vi jobbar mycket tillsammans, läser högt, ställer frågor och diskuterar, exemplifierar Susann Haag Wallberg arbetet på mellanstadiet.

Dessutom läser alla elever i stort sett 20 minuter varje dag i skolan.

– Man måste läsa mycket för att bli en god läsare. Att kunna läsa är viktigt i alla ämnen i skolan, säger Susann Haag Wallberg, som känner att skolan är på god väg när det gäller undervisning i läsförståelse:

– Men sedan vill man ju alltid göra bättre och mer. Men jag känner att vi har verktygen för att utveckla undervisningen!

Olle Thunholm och Isabell Strykholm går i klass 5D. De gillar att diskutera texter som de läser. Framför allt om boken de läst är bra:

– Då kan ju andra ta del av den!, säger Olle.

Att vara källkritiska är något den här generationen växer upp med att verkligen behöva vara, då mycket fakta söks på internet.

– När vi hade NO gick vi in på olika hemsidor och letade fakta. Då fick vi vara källkritiska och jämföra med vad som stod på andra hemsidor, säger Isabell.

Pirls

Står för Progress in International Reading Literacy Study och mäter fjärdeklassares läsförmåga.

Sverige har deltagit fyra gånger: 2001, 2006, 2011 och 2016. Fram till 2011 försämrades resultaten, därefter vände det upp. 2016 års resultat är på samma nivå som 2001.

Pirls beskriver elevernas läsförmåga och deras attityder till läsning samt testar deras kunskaper i läsförståelse både vad gäller faktatexter och skönlitteratur.

Bland de 50 länder som deltog 2016 presterade sju länder bättre än Sverige. Jämfört med de nordiska länderna som deltog så presterade Sverige bättre än Danmark, sämre än Finland och lika bra som Norge.

2016 genomfördes även ePirls, som undersöker digital läsning på nätet och hur elever tar till sig information. Undersökningen visar att svenska elever är ännu bättre på digital läsning jämfört med pappersläsning.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!