Det handlar om att lära sig mer om matlagning och väcka intresse för kockyrket.
I torsdags arrangerades stadsfinalen i Kockduellen, som är en nationell matlagningstävling för högstadieelever i årskurs 8 och 9, i De Geergymnasiets lokaler på Västgötegatan.
– Det är första gången som vi håller i finalen, säger Johan Larsson, lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Han och hans kollega Fredrik Rygaard har tillsammans med elever varit ute på de deltagande skolorna, Erlaskolan Östra, Erlaskolan Södra och Berzeliusskolan i Linköping, och utsett två vinnare från varje skola som nu fick äran att delta i stadsfinalen.
I finalen fick eleverna en råvarukorg med ingredienser som de sedan skulle laga till en varmrätt.
Det var grönsaker av olika slag och en vegansk formbar färs som de fick använda sig av.
De hade 90 minuter på sig att få ihop sin rätt.
Viktoria och Freja från Erlaskolan valde att göra en vegolimpa med potatispuré, persilja och sallad.
– Det svåraste är väl att göra själva limpan för det är första gången vi gör det. Upplägget och smaken är det viktigaste, säger Freja.
Hur är det att tävla i matlagning?
– Jag tycker det är kul att få göra något annat än vanligt skolarbete och det är roligt att själv få välja vad man vill göra för maträtt, säger Viktoria.
Är det här något ni skulle kunna tänka er att arbeta med i framtiden?
– Ja, kanske.
De tävlande fick viss hjälp av elever på De Geergymnasiets restaurang- och livsmedelsprogrammet.
De agerade rådgivare och visade var saker och ting fanns någonstans och hur maskinerna fungerade.
Däremot fick de inte ge några tips eller tricks kring själva matlagningen.
– Det är ganska kul. Eleverna sköter sig väldigt bra. De samarbetar bra, säger Sandra Schulze Britse som var en av rådgivarna.
Efter en intensiv förmiddag i köket kunde juryn, som bestod av lärare och elever på skolan samt representanter från branschen, till sist utse en vinnare.
Det blev lag ett från Berzeliusskolan i Linköping, bestående av eleverna Karin och Klara.
Deras paj med grönkål, champinjoner och äppelsallad var den rätt som stack ut allra mest enligt juryn.
"För ett modernt och kreativt upplägg, välbalanserade smaker och god improvisationsförmåga" löd motiveringen.
Vinnarna har nu chansen att kvala in till den stora riksfinalen i Sotckholm 7 februari där tio lag från hela landet deltar. De fick även en kokbok, ett diplom och äran att vara kökschef för en dag på Scandic Hotel.