Matteusskolans mellanstadieelever fick i dag bryta av den vanliga skollunken med att ge sig ut i friska luften.
Det var nämligen stor städdag.
Matteusskolan är en av många skolor världen över som deltar i projektet "No litter generation" där elever får lära sig om nedskräpningens orsaker, konsekvenser och olika lösningar.
Förhoppningen är att barnen ska föra vidare sina kunskaper till sin familj och bli förändrare för ett renare och tryggare samhälle, både lokalt och globalt.
World´s Childrens Prize och Håll Sverige Rent står bakom satsningen och i dag var det finaldag för projektet. Då firades för första gången "No litter day" där barn gemensamt står upp för en renare värld.
– Vi har varit engagerade i det här i flera år och haft skräpplockardagar som återkommer, men i år är det en världsomfattande aktivitet där skolbarn världen över är ute för att uppmärksamma miljöproblemen och nedskräpningen, säger Christer Nilsson, lärare på Matteusskolan.
Fyrorna, femmorna och sexorna på skolan fick i dag ge sig ut och städa tillsammans i olika grupper.
Några städade på skolgården, andra städade i Folkparken och ytterligare några städade i Marielund.
– Vi matas ju med de här katastroftankarna, om plast i havet och så vidare. Någonstans gäller det att vi försöker ingjuta hopp i barnen också, att de känner att det går att förändra. Det är grundtanken till att vi gör det här och vi känner att det är viktigt att de känner sig delaktiga också, säger Christer.
Nejir och Mohammed, båda 11 år, var två av eleverna som var ute och plockade skräp och de verkade trivas rätt bra i solskenet.
– Det är roligt och det är bra för naturen, säger Mohammed.
– Självklart är det lite jobbigt, men det är roligt att få lite variation så att det inte bara är vanliga lektioner hela tiden utan att man får göra något annat ibland också, menar Nejir.
Är det mycket skräp häromkring?
– Alltså man tänker inte så mycket på det men nu när man går och plockar så märker man att det finns saker överallt. Vi har hittat cigaretter, fimpar och annat, säger Nejir.
Brukar ni själva tänka på att inte skräpa ner omkring er?
– Ja, när jag har ätit godis och inte hittar någon soptunna så brukar jag stoppa pappret i fickan istället, säger Mohammed.