Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Att inte ta i hand var "kul grej"

Att pojkarna i årskurs två inte tar kvinnliga lärare i hand var en ”kul grej”. Det svarar Kunskapsljuset Diskrimineringsombudsmannen.

Isam Bardaqji. Huvudman Kunskapsljuset.

Isam Bardaqji. Huvudman Kunskapsljuset.

Foto: Johan Heikensten

SKOLA2017-11-25 13:00

Det var i början av november som det kom fram att Skolinspektionen fått signaler om att det förekommer könsdiskriminering på den muslimska friskolan Kunskapsljuset i Hageby. En anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO) gjordes, varpå skolan fick en tid på sig att svara på frågorna som kommit in.

Det som bland annat Skolinspektionen fått signaler om var att pojkar i årskurs två inte ville skaka hand med sina kvinnliga lärare och att det fanns pojkar som inte ville sitta bredvid flickorna i klassrummet.

Nu har skolan svarat DO. Där kan man läsa att det funnits pojkar som inte velat skaka hand med sina kvinnliga mentorer. Efter att en elev i årskurs fyra gjort detta, togs ett samtal direkt med föräldrarna där huvudmannen ”förklarade hur det är i Sverige”. Detta beteende ska dock några pojkar i årskurs två ha tyckt varit kul och härmade därför eleven i årskurs fyra. Efter att rektorn haft samtal med eleverna i klassen, ska detta inte ha hänt igen.

Att vissa pojkar inte vill sitta bredvid flickor i klassrummet ska bero på att man helst vill sitta bredvid sina närmsta kompis. Även detta ska rektorn ha pratat med eleverna om. Tre gånger har det kommit till skolans kännedom att det finns föräldrar till elever som inte anser att deras barn ska sitta bredvid elever med annat kön. Då detta har skett har skolan haft möte med de berörda vårdnadshavarna och förklarat hur skolan arbetar med eleverna, med fokus på integration, och förklarat för föräldrarna att ”deras önskemål att separera flickor och pojkar är kulturellt betingat”.

Fotnot: Folkbladet har sökt skolans ägare Isam Baradqji, som inte svarar och när han gjort det har han inte haft tid att prata utan lovat att återkomma senare, något han inte gjort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!