Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Analysen av underskottet

Underskottet i utbildningsnämnden beror bland annat på att tilläggsbeloppsstödet har ökat, där skolorna söker för extraordinära stödåtgärder.

Analys. Utbildningsdirektör Sofie Lindén.

Analys. Utbildningsdirektör Sofie Lindén.

Foto: Carolina Nilsson

SKOLA2018-01-09 19:00

Den analysen gör utbildningsdirektör Sofie Lindén.

– Vi har lagt fram vår analys som beskriver vad underskottet har uppstått i, hur budgeten ser ut för 2018 och vad vi kommer göra för att säkra att det här inte händer igen, säger Sofie Lindén.

– Utifrån det har vi också fått ett uppdrag nu att återkomma med underlag för en önskad tilläggsbudget.

– Vi har en tät dialog nu med presidiet till kommunstyrelsen och det kommer vi att ha hela året.

– En sak som vi har gjort redan är att vi har förändrat processen kring tilläggsbelopp, så att vi är säkra på att enheterna och rektorerna får besked i god tid, om man får ett tilläggsbelopp eller inte, och i så fall hur mycket, säger Sofie Lindén.

Det stora underskottet i utbildningsnämnden och det beräknade behovet vid ingången till 2018 handlar till stor del om det stöd till elever som kopplas till tilläggsbelopp.

Tilläggsbeloppen avser extra ersättning för till exempel assistanshjälp, anpassning av lokaler eller andra extraordinära stödåtgärder.

– Det här är elever som har så komplexa situationer så att man behöver ett individuellt anpassat stöd utifrån just det här barnets eller elevens behov.

Tidigare har man haft en process där skolan sökt för insatser för en elev, anställt en assistent och fått besked i efterhand om pengarna.

– Nu har vi ändrat på den processen. Nu kommer vi under den här veckan gå igenom alla vårens ansökningar, så att man vet i förväg vilken organisation man har möjlighet att bygga.

När alla ansökningar behandlas samtidigt kan man göra den ekonomiska avstämningen tidigare och se till helheten.

Den tidigare processen har varit retroaktiv, med en kommunikation tillbaka till enheterna som inte varit tillräckligt tydlig.

Men behoven finns väl ändå?

– Behoven finns. Men vi behöver utveckla stödet, säger Sofie Lindén som menar att om man ser att en skola har sökt för många elever så kan det handla om att ge skolan stöd i hur den kan organisera lokalt, med lokalerna eller grupplaceringar.

Tilläggsbeloppen infördes vid en omorganisation ganska nyligen. Att ansökningarna ökat kan ha att göra med att det är tufft med resurser ute på enheter, att de inte får ihop sin organisation som de skulle önska, tror Lindén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om