Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Verksamhetschefen: "Inget lättvindigt beslut"

Jonas Eriksson, verksamhetschef gymnasiet, förstår att det här beslutet påverkar vårdnadshavarna, men menar att beslutet var nödvändigt utifrån ett hälsoperspektiv.

Jonas Eriksson, verksamhetschef gymnasiet, säger att det inte var ett lätt beslut att fatta att stoppa undervisningen för de här eleverna.

Jonas Eriksson, verksamhetschef gymnasiet, säger att det inte var ett lätt beslut att fatta att stoppa undervisningen för de här eleverna.

Foto: Privat

Skola och utbildning2020-12-14 07:00

Att fatta beslutet om att stoppa undervisningen för den här elevgruppen, som handlar om ett 30-tal, var inget beslut som fattades lättvindigt. Dock var det nödvändigt, menar Jonas Eriksson:

– Vi tog beslutet i samråd med smittskyddet och smittskyddsläkaren. Många av eleverna är i riskgrupp och vi vet att covid-19, och smitta, kan påverka individer i riskgrupp mer än andra, säger han.

På Yvonnes kritik, att alla inte är i riskzonen, och att de föräldrar som har barn med exempelvis hjärtproblem, själva kan fatta beslutet att hålla sina barn hemma, svarar Jonas Eriksson så här:

– Vi är ingen medicinsk instans och därför tar vi inte sådana beslut. 

Men förstår du att beslutet påverkar vårdnadshavare?

– Vi vet att eleverna behöver stöttning och att det här kanske inte alltid passar de här eleverna. Men det här är inget enkelt beslut att fatta, det är det sista vi gör, säger Jonas Eriksson.

Han berättar att man försöker hitta individuella överenskommelser, som att elever kan erbjudas fjärrundervisning. Man har även ett gott samarbete med vård- och omsorgskontoret, för de elever som exempelvis behöver tillsyn eller extra stöd.

– Mitt råd till vårdnadshavare är att man alltid hör av sig till skolans rektor om man upplever att den planerade undervisningen inte fungerar, eller att stödet inte räcker. Så att ingen elev hamnar mellan stolarna.

Jonas Eriksson kan inte svara på varför inte grundskolans träningsskola stängt, men menar att det pågår en ständig diskussion där kring detta. 

Under de senaste dagarna har det blossat upp diskussioner om att avsluta höstterminen för grundskolan den 18 december i stället för den 22. Något kommunen sagt nej till, då eleverna ska få sina 178 garanterade undervisningsdagar.

Kan du förstå att detta låter konstigt för de vars barn nu varit hemma sedan den nionde november?

– Varje enhet, smittspridning och situation är unik och behandlas därefter, det finns därför inget samband mellan grundskola och gymnasiet i denna fråga, säger Jonas Eriksson.

Just nu är beslutet att vårterminen startar den elfte januari för de här eleverna, precis som för övriga skolungdomar. Om det blir så, återstår att se.

– Vi kommer att ha ett möte den sjunde januari där vi ska utvärdera läget, säger Jonas Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!