Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

SSU: Fullständigt skandalöst att dra in busskort

SSU Norrköping reagerar på ett tjänstemannaförslag att dra in busskort för de som inte väljer den skola som ligger närmast.

Marcus Hägglund, styrelseledamot i SSU Norrköping.

Marcus Hägglund, styrelseledamot i SSU Norrköping.

Foto: Gustav Granström

Skola och utbildning2020-09-04 16:00

Förslaget diskuteras just nu i tekniska nämnden och enligt SSU väntas beslut fattas i nämnden i november. Enligt vad SSU erfar diskuteras förslaget i positiva ordalag, något som får dem att reagera:

– Vi tycker att detta är fullständigt skandalöst, och att det skulle innebära ett hårt slag mot ungas frihet i Norrköping. Vi anser att transport till skolan är en av dem sakerna som en kommun ska tillhandahålla invånarna, det ska det inte gå att kompromissa med, säger Marcus Hägglund, styrelseledamot i SSU Norrköping 

Att inte betala busskort för de elever som väljer en skola som ligger längre bort än den närmsta, skulle innebära en besparing rent ekonomiskt för kommunen. Men SSU tänker längre än så, och menar att det skulle bidra till ytterligare segregation, minskad jämlikhet och sämre integration.

– Det är en dålig besparing och vi tror inte att det här lönar sig överhuvudtaget i längden. Politikerna i nämnden ser det som om skolorna är likvärdiga, och att det inte gör något att begränsa skolvalet. Men så är inte fallet, utan det här leder bara till mer segregation, säger Marcus Hägglund och fortsätter:

– Om jag bor på landsbygden och hellre vill gå på en skola inne i stan, så får jag inget busskort. Då kan bara de som har det bra ekonomiskt välja en anna skola. Det är ett jämlikhetsproblem.

SSU hänvisar även till att det obligatoriska skolvalet, som nyligen infördes från och med årskurs sex, blir helt värdelöst, rentav skadligt, ifall eleven får ökade kostnader på "tusentals kronor" varje år om hen väljer en annan skola än den närmaste.

– Vi får inte hamna i en situation där familjer tvingas välja mellan att låta sitt barn gå på skolan där hen vill gå på, eller att kunna betala räkningarna. Val av skola ska inte vara en klassfråga, säger Marcus Hägglund.

SSU har framfört sina synpunkter till Åsa Sköldestig (S), som är vice ordförande i tekniska nämnden. 

– Vi har sagt väldigt tydligt vad vi tycker, säger Marcus Hägglund och fortsätter:

– Vi vill vara ute i god tid. Beroende på hur kommunikationerna går fortsatt så kommer vi antagligen börja med kampanjarbete i sociala medier också.

Enligt SSU drabbas många.

– Vi hoppas att politikerna i nämnden och kommunen tar sitt förnuft till fånga och förvisar detta otroligt dåligt genomtänkta förslaget till papperskorgen, där det hör hemma, säger Marcus Hägglund.

Folkbladet har sökt Åsa Sköldestig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!