Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

M kritiska till rutin om polisanmälningar i skolan

Ska kränkningar och sexuella övergrepp i skolan polisanmälas? Nej, anser Kvartetten. Definitivt, anser Moderaterna.

Det finns delade meningar i Norrköpingspolitiken om skolorna ska polisanmäla till exempel kränkningar.

Det finns delade meningar i Norrköpingspolitiken om skolorna ska polisanmäla till exempel kränkningar.

Foto: Jessica Gow/TT

Skola och utbildning2020-06-11 21:00

Det var under onsdagens sammanträde i utbildningsnämnden som "rutin för allvarliga händelser i förskola och skola" var uppe för revidering. Syftet med rutinen är att klargöra för skolverksamheter när de ska polisanmäla allvarliga händelser. 

Moderaterna anser att det borde finnas så kallade "skall-krav" på att skolpersonal ska anmäla till exempel kränkningar, sparkar, hot och sexuella övergrepp. Men för detta fick det inget gehör, enligt Mia Vargö (M), andra vice ordförande utbildningsnämnden.

– Nej tvärtom, dessa handlingar upptas som något man inte har skyldighet att anmäla. Det är ju helt oacceptabelt eftersom det skulle innebära att skolorna skulle tillämpa ett förhållningssätt som skiljer från hur vi ser på dessa brott i övriga samhället säger hon.

Moderaterna ville yrka på att en ny rutin togs fram som utgick ifrån att alla misstänkta brott i Norrköpings förskolor och skolor ska polisanmälas.
– Vi kan inte ställa oss bakom att barnens arbetsmiljö har ett annat regelverk än på en annan arbetsplats. Men Kvartetten och Vänsterpartiet tyckte inte att frågan behövde lyftas politiskt. I stället kunde vi bara notera den nya riktlinjen som tjänstemännen tagit fram, säger Mia Vargö.

Nämndens ordförande Kikki Liljeblad (S) förklarar att den styrande Kvartetten anser att detta är en verksamhetsfråga.

– Vi utvärderar rutinen fyra gånger per år. Och om vi inte tycker att rutinen efterföljs, kan vi fatta andra beslut.

Men varför anser ni att skolorna inte ska polisanmäla exempelvis kränkningar?

– Det är inget man rekommenderar att göra från central nivå, som Skolverket, när det gäller minderåriga barn. Det studsar tillbaka på socialtjänsten ändå, så det är bättre att ta det den vägen. Men om en förälder vill polisanmäla ett barn står det den naturligtvis fritt att göra det, säger Kikki Liljeblad.

Oppositionsråd Sophia Jarl (M) har tidigare haft frågan om polisanmälningar i skolan uppe i kommunfullmäktige.
– Att utbildningskontoret rekommenderar skolorna att inte anmäla alla brott är befängt. Jag undrar om det ens är lagligt? Alla lärare i skolan omfattas av anmälningsplikt, det vill säga att om ett barn far illa ska detta anmälas annars gör man sig själv skyldig till ett brott. Den där riktlinjen måste ju utbildningskontoret göra om igen. Jag förväntar mig en ny bättre version som speglar hur vi ser på brott i samhället, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!