Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunens högstadieskolor öppnar som vanligt

Ingen förändring i skolstartsplanerna efter utbildningsministerns besked.

Eleverna ska undervisas i skolan när vårterminen drar igång på måndag. Något som väcker kritik från flera håll.

Eleverna ska undervisas i skolan när vårterminen drar igång på måndag. Något som väcker kritik från flera håll.

Foto: ÖstMedia

Skola och utbildning2021-01-08 08:29

På torsdagen meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) att högstadieskolorna kan välja att gå över till distans- och fjärrundervisning. Möjligheten att göra det, startar redan på måndag.

Då börjar vårterminen på de allra flesta håll i landet, så också i Norrköping. Men från utbildningskontorets sida är det ingen strategi man väljer i första taget.

– Vi har följt dagens pressträff och haft möte med regionens smittskyddsläkare. I dagsläget ser vi inte att det är nödvändigt att övergå till distansundervisning för våra högstadieskolor. Vi för kontinuerligt en dialog med våra enheter för att bidra till att skapa goda förutsättningar till avstånd inom skolans lokaler och stämma av hur en eventuell smittspridning ser ut. Om det krävs framåt så har vi nu fått ett nytt verktyg att använda oss av och vi har vid behov beredskap att kunna övergå till distansundervisning. Enskilda beslut kommer vid behov att tas för respektive enhet, säger utbildningsdirektör Sofie Lindén.

 

Därmed öppnar kommunens skolor för närundervisning som planerat på måndag den 11 januari. Något som väcker kritik från flera håll. Lärarnas Riksförbund menar att det handlar om att skydda "våra medlemmars liv och hälsa":

– Det handlar också om att skolan inte får bidra till att ytterligare anstränga förhållandena i vården. Den får under inga villkor tvingas in i en än mer hopplös situation där obehagliga prioriteringar till slut är det enda som återstår, säger förbundets ordförande Åsa Fahlén.

Om skolorna över huvudtaget ska tillåtas vara öppna, menar Lärarnas Riksförbund att flera krav måste uppfyllas. Dels ska inte fler än åtta ur personalen få träffas samtidigt, dels måste riskbedömningar göras och om lokalerna är för trånga måste skolan stänga, menar man.

– Statsministern har uttryckt att förbudet mot allmänna sammankomster med fler än åtta personer måste bli en norm för samhällslivet i stort. Det betyder att detta förbud nu också måste gälla vuxna personer i skola och komvux. Skolan måste anpassas på ett sätt som gör det möjligt. Om det inte går måste skolan hållas stängd, säger Åsa Fahlén.

Dessutom anser förbundet att skolan ska erbjuda de lärare och elever som vill munskydd.

– WHO menar att munskydd bör bäras på arbetsplatser som saknar lämplig ventilation till exempel skolor. Nu rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken. Personal och elever som känner akut oro över situationen i skolan eller under resan till och från arbetsplatsen måste nu erbjudas munskydd/visir av arbetsgivaren. Om det inte går, håll skolan stängd säger Åsa Fahlén.

Även Moderaterna är kritiska till skolstarten.

– Det finns en oro bland kommunens personal. Och jag tycker vi utsätter både personal och elever för en onödig risk när kommunen hade kunnat göra annorlunda, säger oppositionsråd Sophia Jarl (M).

Enligt Hans Grimsell, verksamhetschef grundskola, kommer man att göra lokala anpassningar i skolorna. Och om det behövs, övergå till distans- och fjärrundervisning.

 – Det finns flera aspekter på att nyttja möjligheten att övergå till distansundervisning på högstadiet. Dels skolans förutsättningar och lärarnas möjligheter att bedriva undervisningen på distans men vi måste också se till varje elevs möjligheter att ha en avskild plats för studiero och varje individs förutsättningar att ta till sig kunskaper genom distansundervisningen. Vi måste ta hänsyn till flera perspektiv i varje beslut.

Fjärr och distans

Vad är det för skillnad mellan fjärr- och distansundervisning?

Heikki Bodsunder, skyddsombud på Lärarförbundet, förklarar: Fjärrundervisning sker i "nutid", exempelvis när läraren och eleverna är uppkopplade och genomför en lektion. Här kan eleverna ställa frågor och läraren svara. Distansundervisning däremot, kan handla om att en lärare spelat in en undervisning eller en övning, som eleverna sedan kan spela upp för sig själva. Distans kan också vara en läxa, att eleverna ska utföra en uppgift.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!