– Vi ser ökningen som en följd av att salstentorna på grund av distansläget ställdes in under våren och ersattes med tentor i hemmet. Det som då framför allt har ökat är ett otillåtet samarbete mellan studenter, säger Margareta Bachrack Lindström, prorektor och ordförande i disciplinnämnden, på universitetets hemsida.
Alla anmälda fall utreds av disciplinnämnden.
– Det är viktigt att göra individuella bedömningar och att alla misstänkta studenter får komma till tals, skriftligt och muntligt, säger Margareta Bachrack Lindström och betonar att disciplinnämnden ser allvarligt på fusk.
Orsakerna till fusk kan variera. Det kan till exempel handla om att studenten har stark press på sig att prestera, ekonomiska skäl eller att studenten inte tagit till sig informationen om tentamensreglerna.
Fusket har ökat sedan 2016 men det är en ytterst liten andel av LiU:s 32 000 studenter som anmäls för fusk. Av de som anmälts till disciplinnämnden så frias dessutom 20-25 procent.
I de fall fusket anses bevisat får studenten antingen en varning eller blir avstängd från undervisningen. En avstängning är i regel fyra veckor och då utbetalas heller inget studiemedel. Om studenten gör ytterligare försök till fusk blir nästa avstängning längre.
En liknande utveckling med ökat fusk under våren finns även på andra svenska universitet.