Efter en vår med flera månaders distansundervisning, gick eleverna på gymnasieskolorna på sommarlov, eller ut i vuxenlivet, i juni. Då var det fortfarande oklart hur höstterminen skulle se ut: blir det fortsatt distansundervisning eller kommer undervisningen ske på plats i skolorna?
Nu är beslutet fattat. När eleverna börjar den nya terminen på måndag, blir det i klassrummet.
– Eftersom gymnasieskolan är öppen och studieresultaten är viktiga för oss, vill vi ha eleverna hos oss i skolan, säger Jonas Eriksson, verksamhetschef gymnasiet.
På nationell nivå har det bland annat diskuterats om en viss del av undervisningen ska ske på distans, och att ge elever som börjar årskurs ett större utrymme att komma "fysiskt" till skolan, för att lära känna varandra och lärarna. Det beslut som nu fattats i Norrköpings kommun, är dock att alla ska gå i skolan.
– Men om något ändrats, och om vi får en hög sjukfrånvaro bland personalen, får vi se om vi kommer att erbjuda distansundervisning. Men vi ser vad den här våren har gjort med våra ungdomar, det finns vissa grupper som inte klarade det så bra, och därför vill vi ha eleverna i skolan. Det är en del av vårt kompensatoriska uppdrag, säger Jonas Eriksson.
Skolan omfattas inte av kravet på max 50 personer. Här krävs i stället att man jobbar med avstånd mellan elever, vilket bland annat syns på glesare bord i matsalen.
– Vi har även spridit ut mattiderna, så att det serveras mat mellan halv elva och halv två. I ett inledande skede kommer idrottsundervisningen att hållas ute, utan ombyte, exemplifierar Jonas Eriksson.
En utmaning är hur eleverna ska ta sig till skolan. Östgötatrafiken kommer inte att kunna möta reseefterfrågan på ett säkert sätt, när höstterminen drar igång.
– Därför har vi sett över hur vi kan differentiera skolstarten. Alla kan inte börja klockan 8.10, säger Jonas Eriksson, som berättar att schemaläggarna ute på skolorna fått i uppgift att skapa scheman med en mer flexibel skolstart, så att alla inte börjar samtidigt.
Han poängterar att det inte bara är gymnasieungdomarna som måste bjuda till i den här speciella situationen.
– De har redan tagit ett stort ansvar, säger han och syftar på vårens distansundervisning:
– Jag uppmanar alla i samhället att bara åka buss om man verkligen måste. Oavsett om man är vuxen eller ung kommer trafiken att belastas hårt i början av terminen.