Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gott om lediga studentbostäder i Norrköping

Studentbo räknar med att hyra ut alla sina bostäder under hösten.

Nicola Westerberg är verksamhetschef hos Studentbo och tror att alla studenter kan få bostad i höst.

Nicola Westerberg är verksamhetschef hos Studentbo och tror att alla studenter kan få bostad i höst.

Foto: Sören Boström

Skola och utbildning2022-07-16 09:00

Första omgången av studenter till högskoleutbildning i höst är nu klar. Därmed har sökandet efter bostäder startat och vi kollade läget för Studentbo i Norrköping:

– Av våra 900 tillgängliga bostäder, hade vi inför hösten 275 lediga lägenheter. Av dem har vi nu hyrt ut 115 de första två dagarna efter antagningsbeskeden och har alltså 160 kvar att erbjuda, säger Nicola Westerberg, verksamhetschef hos Studentbo.

Hur ser det ut om du jämför med samma tid i fjol?

– Det är ungefär likadant och precis som då räknar jag med att vi får alla våra lägenheter uthyrda, efter andra ansökningsintagningen om två veckor.

Men vad händer om det kommer studenter och ni inte har något boende?

– Då har studenternas hyresgästorganisation KOMBO nödboende att hyra ut i stora salar, i väntan på en ledig lägenhet. Det har förekommit i Linköping, vet jag, men inte i Norrköping, under de tre år jag jobbat på Studentbo.

Handlar det mest om uthyrning av rum i studentkorridorer?

– Nej, vi har också eget boende att hyra ut samt kombolägenheter. Dessa lägenheter är på 120 kvadratmeter, har fyra sovrum och två badrum.  Korridorboende handlar om åtta till tio rum med gemensamt kök.

Vad är populärast bland studenterna?

– Det är eget boende i typ Kopparhusen på S:a Grytsgatan, även om hyrorna i ett sånt boende är något högre då huset bara är två år gammalt.

– Jag kan väl tillägga att korridorboende är billigast och väljs mest av yngre studenter. Kombolägenheter väljs ofta av studenter som kommer från utlandet. Det är ett bekvämt boende där allt ingår i hyran: möbler, husgeråd, elektronik, tvättmaskin och så vidare samt även städning av de gemensamma utrymmen i lägenheten ingår. 

Är situationen bra, med fördelningen av olika sorters boende?

– Vi har en obalans med vårt utbud, för vi ser en minskad efterfrågan av korridorsrum då alltfler gärna vill ha eget boende. Därför har vi påbörjat ett arbete att bygga om korridorsrum till eget boende. Vi testar med tio rum i år och fungerar det bra, kommer vi att fortsätta med den utvecklingen nästa år.

Hur ser du på konkurrensen från privata hyresvärdar som har studentlägenheter?

– Det är jättebra, för konkurrens stimulerar alla till att bli ännu bättre. Jag kan nämna att Studentbo inte bara hyr ut i våra egna hus, utan vi hyr även ut rum åt Heimstaden, HSB samt åt en privat bostadsrättsförening.

Hur länge hur man en studentlägenhet?

– Hyresavtalen är på max fem år, men med bara två månaders uppsägning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!