Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förälder upprörd över att träningsskolan stängts

Sedan den 9 november har eleverna på gymnasiets träningsskola varit hemma, då skolan är stängd fram till den 11 januari. För Folkbladet berättar en mamma om hur detta ställer till stora problem. "Många av eleverna blir väldigt rastlösa och måste ha ständig stimulans".

Sedan den nionde november har gymnasieskolans träningsskola i Norrköping hållits stängd.

Sedan den nionde november har gymnasieskolans träningsskola i Norrköping hållits stängd.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Skola och utbildning2020-12-14 06:45

Yvonnes son är en av de som drabbats av beslutet som kommunen fattade i början av november: Gymnasiets träningsskola stängs. För Yvonnes familj innebär detta att en person måste vara hemma hela tiden och ta hand om sonen.

– Nu är hans pappa, min sambo, hemma ändå och studerar. Han åker till Busfabriken med honom och hittar på andra saker. Men om han måste plugga mycket, så får han dåligt samvete, säger hon.

Träningsskolan är en inriktning inom särskolan, där elever med stora kognitiva svårigheter går. Undervisningen skiljer sig åt från den "vanliga" skolan och här fokuserar man på exempelvis estetisk verksamhet, kommunikation och motorik. Eleverna på träningsskolan har olika behov, men de flesta behöver stimulans och kräver ständig tillsyn. Fram till i måndags hölls övriga gymnasiet öppet för elever, något Yvonne är starkt kritisk till.

– Varför stängde man inte vanliga gymnasiet tidigare? Det säger sig ju självt att smittspridningen är mycket större i stora elevgrupper. I träningsskolan är klasserna väldigt små, med fem-sex elever per klass. Det känns ju konstigt att bara de ska vara med och se till att minska smittspridningen.

– Dessutom klarar sig ungarna på gymnasiet sig själva hemma. Deras föräldrar kan fortsätta jobba, och eleverna har distansundervisning. De här barnen kräver ständig tillsyn, säger hon.

Yvonne undrar även varför man bara valt att stänga träningsskolan på gymnasiet, och inte motsvarigheten i grundskolan.

– Varför är kommunen inte lika rädd om de eleverna? Jag antar att många av dessa också ligger i riskzonen?

En annan del i det hela är att sonen saknar skolan. Att umgås med sina lärare och klasskamrater.

– Han är väldigt social och busar med dem. Sätter fart på dem. Men det tar man också ifrån honom.

Förklaringen familjen fått från kommunen är att många av ungdomarna i träningsskolan ligger i riskzonen på grund av underliggande sjukdomar, som hjärtproblem.

– De säger att det är för att skydda barnen. Men alla är inte i riskzonen och de föräldrar som har barn i riskzon kan nog ta ansvaret själva att inte skicka dit dem.

Yvonne har försökt få tag på skolchefen, men trots lämnade meddelanden har hon inte hört något.

– Det är illa att de inte ens svarar när man lämnar meddelande!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!