Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

350 arbetstimmar bakom Måns gesällprov

Måns Waagaard är en mycket skicklig möbelsnickare. Det har han snart papper på.

Det tog Måns Waagaard 350 timmar att tillverka det fina ekskåpet som också blev hans gesällprov.

Det tog Måns Waagaard 350 timmar att tillverka det fina ekskåpet som också blev hans gesällprov.

Foto: Privat

Skola och utbildning2021-11-02 19:00

På onsdagskvällen får möbelsnickaren Måns Waagaard sitt efterlängtade gesällbrev och det lär bli en kväll att minnas för 22-åringen från Luddingsbo utanför Norrköping.

Brevet – och medaljen i silver – delas ut i Blå hallen i Stockholms stadshus. Alltså samma sal som den pampiga Nobelfesten anordnas i.

– Man kunde fått gesällbrevet hemskickat, men jag tyckte det skulle kännas roligare att ta emot det i Stockholm, säger Måns.

Som har finsnickrandet i blodet. Pappa Björn har egen firma (B Waagaard Finsnickeri vid Tingsta skola mellan Norrköping och Söderköping) där Måns har hjälpt till sedan barnsben.

– Jag har alltid hållit på i verkstaden så det var ganska givet att jag också skulle bli snickare. Pappa har mästarbrev och det siktar jag också på i framtiden, berättar Måns.

För mästarbrev krävs ”skicklighet och erfarenhet”, minst sex år i yrket samt kunskap i bokföring och kalkylation. Det finns särskilda bestämmelser för varje yrke.

Det är sammanlagt 177 hantverkare, varav fyra från Östergötland, inom 37 hantverksyrken som tar emot sina gesäll- och mästarbrev i Blå hallen. Breven vittnar om hantverkskunnande och yrkesskicklighet. Utdelningen görs i år under ledning av företagsledaren och tv-personligheten Li Pamp. Traditionen är hundraårig och sedan 1951 håller man till i Blå hallen.

Efter grundskolan gick Måns tre år på Dackegymnasiet i Mjölby (yrkesprogrammet Hantverk finsnickeri) och därefter blev det lärlingutbildning vid folkhögskolan i Leksand.

Gesällprovet är ett högt, egendesignat ekskåp i traditionell stil med traditionella ihopsättningar och med handsinkade lådor i lönn.

Arbetet tog honom hela 350 timmar och han belönades med betyget 4,6 på femgradiga skalan vilket betyder att han även kommer att få motta en medalj i silver för sin skicklighet.

Hur stort är intresset för finsnickeri?

– Vi har att göra i verkstaden – och ändå annonserar vi inte. Folk som anlitar oss tipsar andra, så vi tvingas tyvärr säga nej till en del jobb.

Vad är roligast med yrket?

– Att det är så varierat. Ingen sak är den andra helt lik. Varje kök och varje fönster är gjorda från grunden. Personligen tycker jag att det är roligast att göra kök, och gärna större projekt.

Övriga östgötar som uppmärksammas i Blå hallen är hudterapeutgesällerna Anette Hambalek, Linköping, och Emmastina Dannered, Motala, samt Peter Bergfast, Norrköping, som mottar mästarbrev i massöryrket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!