Det råder aktivitet vid Tjällmo IF:s idrottsplats strax utanför Tjällmo på torsdagen – en fotbollsplan som undertecknad sparkat boll på åtskilliga timmar under ungdomsåren i pojklaget. Helikoptrar hovrar och militär och räddningspersonal rör sig på området – längre upp i skogen stiger det rök och ett antal helikoptrar vattenbombar den skogsbrand som rasat sedan annandag påsk i området.
Ett möte har precis hållits mellan räddningstjänsten, polisen samt militär angående eventuell evakuering av boende i närheten av brandhärden.
– Vi har förberett evakueringsboendet Granliden och har kontaktat ett 20-tal boende i området för att förbereda dem att de kan komma att få lämna hemmet om situationen skulle förvärras, berättar Dick Steisjö, insatsledare för polisen.
Man vet ännu inte exakt hur stor ytan som brinner är, enligt Dick Steisjö är området inte helt sammanhållet.
– Det verkar som om elden har hoppat ganska mycket efter blåsten igår så det är nu mer av punktvisa bränder, bedömer Dick Steisjö.
Längre bort förbereder sig helikopterpiloten Aram Rubinstein från HeliAir Sweden inför nya insatser riktade mot branden.
– Vi är underställda Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap och har sex helikoptrar vi kör med här nu. Situationen är bra eftersom vi har så nära till vatten, vi kan släppa mellan 6 och 8 kubikmeter per minut så det blir väldigt effektivt, säger Aram Rubinstein som menar att det är bra att kunna sätta in helikoptrar för vattenbombning i detta skede.
– Det vi är bra på är att slå ner lågorna, däremot är eftersläckningen mer effektiv med slang.
Vid huvudbyggnaden på idrottsplatsen står flera kvinnor och gör mackor till alla som är involverade i släckningsarbetet. Känslan är att civilsamhället har gått in med positiv kraft i en hotfull situation.
– Absolut! Jag är inte född här utan flyttade hit 2014 och jag tror inte jag har träffat så många människor som de här dagarna under hela tiden jag bott här, säger Maria Hemmingstorp.
– Det är fantastiskt att så många ställer upp, jag bor härborta inte så långt från branden men det känns tryggt att veta att så många engagerar sig när något sådant här händer.
Senare hålls en presskonferens av RTÖG och Motala kommun på det nedlagda äldreboendet Granliden som alltså är tänkt att fungera som evakueringsboende om det skulle krävas.
– Branden är inte under kontroll och vi avvaktar flygbilder för att kunna bedöma hur stor area som brinner, säger Henrik Josefsson från RTÖG som trots att branden inte är under kontroll ser med tillförsikt på läget.
– Det känns som vi har tillräckligt med personal och resurser på plats.
Fotnot: Skribenten är uppvuxen i Tjällmo.