Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utan ström i 65 timmar

Julafton klarade sig.
Men sedan den 21 december har familjen Persson - Nordangård varit utan ström i 65 timmar.
Längsta sammanhängande period utan el var 28 timmar.

SKEDEVI2003-12-31 06:00
? Det är faktiskt ingen nyhet att det är snö och kallt på vintern i Sverige. Ändå kommer det som en överraskning för elbolagen, säger Thomas Persson.
Han, sambon Susanne Nordangård och fyra barn i åldrarna 11 månader till 11 år bor i ett hyrt hus i Skedevi.
? Jag har bott här i tio år och det händer varje vinter, säger Susanne.
Värre än på länge
Litet bättre blev det för cirka tre år sedan. Men det är fortfarande inte bra. Och de senaste veckorna har det varit värre än på länge. Bolagen borde se problemen i tid och göra något åt dem, tycker Thomas och Susanne.
? Man har ju börjar gräva ner ledningar, varför inte fortsätta? Eller ge markägare ersättning så att de har råd att göra bredare ledningsgator.
Vedspisen räddning
Tack vare vedspisen i köket har familjen inte frusit, när de eldrivna oljeelementen lagt av. Men det finns andra problem.
? Vattnet är nästan värst. När strömmen går blir vi snart utan vatten, eftersom del eldrivna pumpen från brunnen inte fungerar.
? Vi kan inte duscha eller spola i toaletten. Vi hämtar vatten i en bäck i närheten och häller i toan. Disken hopar sig.
Full fart
När elen kommer tillbaka blir det full fart i familjen.
? Barnen sätter sig framför datorn, videon eller tv:n medan vi försöker hinna i kapp med allting. Disken, städa, toaletten, spola upp dricksvatten i dunkar till nästa gång, torka bort stearinfläckar efter ljusen som vi haft tända, kola om vi behöver ta in mer ved.
? Efter två timmar - om strömmen är kvar så länge - finns varmvatten, då duschar vi.
Ovissheten om hur länge det dröjer till nästa avbrott är jobbig men värst är det nog för barnen.
Sysslolösa
? De blir sysslolösa så fort det blir mörkt vid femtiden, och vet inte vad de ska hitta på. Och man vågar ju inte ha en massa tända ljus i deras rum när de lekar och far runt.
Thomas påpekar att det är 2000-talet även på landet.
? Vi som bor på landet betalar lika mycket i skatter och för elen som andra. Vi har samma krav på leveranssäkerhet som andra. Man känner sig utnyttjad.
Ingen hjälp
Landsbygden är uppskattad för sin skönhet när det är sommar och varmt, liksom under gnistrande vinterdagar.
? Då är det bra med landet, men när landsbygdsborna behöver hjälp och service, då får vi ingen.
Brev till regeringen
Tillsammans med andra på orten ska Thomas skriva brev till näringsdepartementet och påtala situationen. Han håller med Jan Rudén, ordförande i fackförbundet Seko, som i Aftonbladet i går kritiserade elbolagen för att bara vara intresserade av vinster.
? Det stämmer precis det, säger Thomas.
Själv är han helt inställd på att det blir fler strömavbrott.
? Jadå, det blir det när det kommer mer snö.
Det senaste strömavbrottet, som Folkbladet kan berätta om, varade i tolv timmar. Klockan sex på måndagskvällen kom strömmen tillbaka. Den längsta perioden familjen var utan ström var 28 timmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om