– Alla tillgängliga kyrkböcker för Skedevi socken, från 1600-talet och fram till 1941, finns nu i digital form, att söka på datorn, berättar Bert Hellman i Skedevi hembygdsförening.
Vem har skrivit in alla dessa fakta?
– Arbetet startades av Ulf och Barbro Klevenstedt i Vällingby, som tolkade de allra äldsta dokumenten. och sedan har det hela fullföljts under många år av Tommy Dahlgren från Kalbo i Skedevi.
Är arbetet avslutat nu?
– Ja, arbetet är nu klart och Tommy har låtit Skedevi Hembygdsförening publicera hela materialet på sin hemsida, inte minst till stor hjälp för släktforskare, men också säkert till glädje även för många andra.
Kan man lita på alla fakta, som finns på er hemsida?
– Det tror jag nog, även om man måste komma ihåg att det handlar om andrahandsuppgifter och feltolkningar och felinmatningar kan förekomma. Många gamla skrifter är mycket svåra att tolka om man inte har stor erfarenhet. Skrivstilarna på 1600-1700-talen är ibland helt olika dagens sätt att skriva.
Var finns originalböckerna?
–Originalen för alla kyrkans böcker finns för vårt område i Skedevi, hos Landsarkivet i Vadstena. Det innebar att släktforskare förr i tiden måste besöka Vadstena för att själva leta i originaldokumenten, men nu finns de alltså att hämta på datorn istället..
– Redan på 1950-60-talet började man avfotografera böckerna, sida för sida och kopiera som mikrofiche. Man kunde då via många svenska bibliotek låna hem de mikrofiche man var intresserad av . Läsapparaten som behövdes fanns också ofta på biblioteken.
– Men nu, i och med datoriseringen, finns alla avfotograferade sidor att läsa hemma i datorn via abonnemang hos några släktforskarföretag. Detta gör det mycket lätt och snabbt att leta sig fram i kyrkböcker från hela landet och nu alltså även från Skedevi.
För Skedevi socken har alltså Tommy Dahlgren i Kalbo under många år ägnat sig åt att tolka och skriva av alla kyrkböckerna, ända från tidigt 1600-tal och fram till 1941.
Och på datafiler, finns nu födelse-, vigsel och dödslängder på hembygdsföreningens hemsida och där kan man nu söka upp exempelvis gårdsnamn, personnamn, datum med mera och på det viset få fram mer information.
Även kyrkans husförhörslängder för Skedevi, från och med år 1792, finns transkriberade och även dessa finns snart tillgängliga på hemsidan.
– En ganska komplett listning av alla som emigrerat till Amerika från Skedevi, finns också via Hembygdsföreningens hemsida, säger Bert Hellman. Dessa data är sökbara på namn, utreseår med mera. I många fall finns också en del uppgifter om var de hamnade i USA , deras yrken och familjer.