Kyrkbacken får liv i vackra församlingshuset

När Skedevi församlingshus stod klart 1934 beskrevs det som ett av de vackraste på Sveriges landsbygd. Det mest unika med det är ett par mastodontmålningar.

Kyrkbåtarna i Tisnaren var stora och tog många passagerare. Ett utsnitt ur Yngve Lundströms tavla.

Kyrkbåtarna i Tisnaren var stora och tog många passagerare. Ett utsnitt ur Yngve Lundströms tavla.

Foto: Börje Gavér

Skedevi2018-06-17 14:00

Observera att det inte kallas församlingshem. Det beroende på att det aldrig har varit Skedevi församling, eller numera Finspångs församling, som äger det. Bakom församlingshuset står allt sedan Hjalmar Wicander lät bygga det en stiftelse med enda uppgift att förvalta byggnaden.

– Idag hyrs det ut och används till bland annat dop, bröllop, begravningar, födelsedagsfester och andra möten, säger Eva Cedergren, sekreterare i stiftelsen.

Hjalmar Wicander föddes den 20 oktober 1860 i Byle i Finspång och var son till August Wicander, som grundade Wicanders korkimperium. Hjalmar Wicander skötte stora delar av den internationella verksamheten med fabriker i bland annat Berlin, Libau och flera ryska städer, samt var företagets VD 1904-1919. Han avled den 11 februari 1939.

Under sin levnad gjorde han mycket för sin födelsesocken och kyrkan. En av hans gåvor är församlingshuset som kostade 60 000 kronor att uppföra.

Det som gör Skedevi församlingshus till något som bara stiger i kulturellt och historiskt värde är de två tavlor på fem gånger två meter som pryder väggarna i den stora samlingssalen. Tavlorna målades av dekorationsmålaren Yngve Lundström, Stockholm, och visar det kyrkliga livet i Skedevi en midsommardag på 1870-talet. På den ena tavlan är folk på väg i kyrkbåtar till kyrkan och på den andra ser man dem samlade på kyrkbacken.

Skedeviborna kunde ta sig till kyrkan med båt ända till slutet av 1800-talet. Det var för många långt att ta sig till gudstjänsterna om de skulle ta sig runt alla vikar i Tisnaren. Med båt gick det snabbare.

Några av personerna på tavlorna har en verklighetsbakgrund.

En är Peter Lom, som sannolikt var en välkänd figur i Skedevi under 1800-talets andra hälft. I Skedevi kyrkohävder skriver Ernst Ericsson: "I torngluggen syntes Ringaren i Skedevi, Peter Lom, väntande på klockarens tecken att sammanringningen kunde börja."

Bert Hellman, ordförande i Skedevi hembygdsförening, skriver om Peter Lom i Skedevikrönikan frön 2016. Där framgår att han var född i Lommaryd 1825 och egentligen hette Peter Persson Nordqvist, men kallades allmänt Lom. Han uppmärksammades även utanför landets gränser. Svenska Tribunen i Chicago skrev den 5 juni 1895 om att Peter Lom "nedlagd vandringsstaven efter ett 70-årigt användande". Där beskrivs han bland annat som rumormästare (ceremonimästare) och postillon d´amour (kärlekens budbärare) och äktenskapsmäklare.

Ställ det mot att han i kyrkböckerna för Skedevi sägs ha varit "mindre vetande". 1859 flyttade mor och son in i fattigstugan och där bodde han även när han dog 7 maj 1895.

På en av tavlorna kan man se Peter Lom spela dragspel med en kvinna vid sin sida. På Tisnaren ser man kyrkbåtarna närma sig kyrkan.

På den andra tavlan är det ett par knektar/soldater som har en historisk bakgrund, korpral Johan Fredrik Ring och grenadjär Olof Mild.

Johan Fredrik Ring, född 1848 i Hagby, var son till Johan Fors och Britta Maria Andersdotter från Starrnäs. De fick sex barn, varav två blev knektar. Johan Fredrik hade en lång tjänstetid, från 1868 till 1899. Han fick tillsammans med hustrun Kristina fyra barn.

Grenadjär Olof Mild från Byle soldattorp var betydligt äldre, född 1813 vid torpet Änglund.

Hade det inte varit för teaterdekoratören och dekorationsmålaren Yngve Lundström från Stockholm hade de gått obemärkta ur tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om