När Skedevi hembygdsförening arrangerade en torpvandring längs Rudavägen i lördags kom det ett 40-tal personer. Turen var så pass lång att den skedde växelvis i bilkaravan och till fots.
Lekberget, Vilan, Oron, Skogalund, Hasttorp, Axborg, Alexberg, Karlslund och Ruda gård (under vilken de flesta torpen hörde) var några av stoppen.
Många av torpen har sin grund i tidigt 1800-tal eller ännu längre tillbaka. Några finns kvar, ofta som sommarstugor, andra är borta.
Lekberget, det första stoppet finns kvar med en vacker ladugård, där man än idag kan se en orörd interiör med plats för alla djuren på samma utrymme, några få kor, en häst några grisar och höns.
Andra torp finns bara kvar på gamla kartor.
– Det enda som finns kvar är den där högen, säger guiden Kjell Lundström, Rydstorp, och pekar in i skogen när vi stannar till vid torpet Oron.
Där det förr fanns ängar och hagar är det idag djup skog.
– Förr kunde man se ner över sjön, säger Kjell Lundström när vi passerar Gudfar ängar.
Nu ser man in i barrskogen.
Men visst finns det hagar kvar, som vid Hasttorp.
– Här ska min son släppa ut några kvigor i morgon, säger Kjell Lundström.
Många av deltagarna är födda och bor än idag i Hävlatrakten, andra har flyttat härifrån och passar nu på att besöka sin barndomsbygd.
Guiden Kjell Lundström kom hit från Södertälje först 1981 när han tog över Skedevi prästgård. Nu är sonen bonde där. Att han trots sina förhållandevis få år i bygden kan så mycket förklarar han med nyfikenhet, han ville veta vad det var för trakt han bodde i.
Kjell och Ragnhild Andersson bor i Valla i Katrineholm, men Ragnhild är född i Byle och med i hembygdsföreningen, som hennes far var med och startade.
Kjell och Vivi-Anne Johansson är båda födda i Hävla, men bor nu ”nästgårds” i Högsjö.
– Min far byggde Hävla handel, berättar Kjell.
Något som många hade gemensamt var Rudavägen. Här gick skolbussen från Hävla till skolorna i Ekesjö och Hagaryd.
– Jag kommer ihåg alla ställen den passerade och jag minns skolkamraterna, säger Vivi-Anne Johansson.
Andra fick gå, som Birger Gustavsson, då från Ruda.
– Vid ”aschelberget” stannade vi och åkte kana, minns han.
Något som förmodligen generationer av barn gjort. Bergssluttningen ligger inbjudande vid vägkanten.
Matsäcken intogs vid Ruda nickelgruva och avslutningen skedde vid domarringen vid Vallerängstorp. Båda unika i Skedevi, som gruva och fornlämning.