Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kulturkrock irriterar lantbrukare

Ett bättre samarbete med tjänstemän från kommunen och länsstyrelsen. Det var ett av önskemålen när lantbrukare mötte politiker och tjänstemän i en debatt om landsbygdens förutsättningar och överlevnad.

Bra strategi. Greger Arvidsson ansåg att den nya livsmedelsstrategin är precis vad alla lantrbukare vill höra.

Bra strategi. Greger Arvidsson ansåg att den nya livsmedelsstrategin är precis vad alla lantrbukare vill höra.

Foto: Mikael Grip

SKÄRVINGE2017-11-01 16:30

Det var en heldag i lantbrukets tecken när LRF bjöd in till samtal och diskussion. Först vid Hejtorps gårdsmejeri i Doverstorp och sedan vid Skärvinge gård på Risingeslätten. Alla var där, från beslutsfattare till tjänstemän till landshövding Elisabeth Nilsson.

Kristin Yderfos driver Skärvinge gård tillsammans med sin far Johan. Snart ska hon ta över gården som funnits i familjens ägor sedan 1950.

– Att vara med och påverka och vara med i samhällsutvecklingen, samtidigt som jag är extremt praktiskt lagd gör att jag vill fortsätta driva gården. Jag älskar helt enkelt svenskt lantbruk, berättade Kristin som bland annat har 140 mjölkkor att ta hand om.

En fråga som kom upp var attityden hos tjänstemän från både länsstyrelsen och kommunen när de gör kontroller på gårdar. Det kan handla om arealkontroll och djurskyddsfrågor (länsstyrelsen) samt miljötillsyn och byggärenden (kommunen).

– När till exempel Arla kommer och gör en kontroll så får jag alltid en checklista innan och de meddelar vilken dag och vilken tid de kommer. Kommunens tjänstemän dyker oftast bara upp, jag kan vara mitt uppe i någonting som jag måste släppa. Dessutom är inte attityden hos tjänstemännen alltid den bästa eller trevligaste, beskrev Yderfors.

Per Frännek, med gård i närheten av Sonstorp, hade också åsikter i frågan

– Det blir en kulturkrock när de letar problem istället för att se helheten. Det gäller både tjänstemän från länsstyrelsen och kommunen. De är väldigt, väldigt petnoga och letar gärna efter en oljedroppe under en traktor,  sa han.

Jonny Sävenhed, enhetschef för bygg–och miljöenheten, fick svara på många frågor.

– Vi meddelar två veckor innan vi kommer om det inte är en anmälan det handlar om, då åker vi ut oanmälda. Att båda parter får en förståelse för varandras roller tror jag är jätteviktigt och där kan LRF hjälpa till, svarade Sävenhed.

Landshövding Elisabeth Nilsson presenterade länsstyrelsens regionala livsmedelsstrategi som nu till stora delar finns med i hela landets livsmedelsstrategi.

– Alla tänker inte på att landskapet ser ut som det gör av en speciell anledning. Om djuren inte betar marken så blir det kanske en granplantering istället och det fina, öppna landskapet försvinner. Det är viktigt att vi värnar om vår egen produktion och inte importerar för mycket, sa landshövdingen och visade bilder på hur det ska gå till.

Livsmedelsstrategin hyllades av alla närvarande lantbrukare.

– Att viljan finns att öka den svenska livsmedelsproduktionen är något helt nytt och är precis det vi vill höra. Vi måste ha vettiga konkurrensvillkor annars blir det ingenting kvar till sist. Nu finns det hopp, sammanfattade Greger Arvidsson, lantbrukare i Lämneå och ordförande i LRF:s kommungrupp.

Andra frågor som togs upp handlade om fiberutbyggnad, handläggningstider för bygglov, mer/bättre information från kommunen istället för att kommunen efteråt berättar hur man skulle ha gjort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om